ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Методика

Методика

Advertisements

Методика или методологија је наука о методама, путевима и начину научног истраживања. Реч „методологија“ потиче од грчке речи за истраживање, пут и начин истраживања и наука. Задатак научне методологије је да открије, опише и објасни методе, путеве научног сазнања, начине долажења до сазнања, начине долажења до истине, односно решења неког проблема.

Методологија се бави проучавањем метода истраживања, природом и каквоћом података добијених различитим методама, логиком и разлозима кориштења тих података у философским, социолошким, научним истраживањима, заправо свим теоријским истраживањима. Методологија почиње „уочавањем“ и „формулисањем“ „проблема, постављањем различитих хипотеза, испитивањем, истраживањем и извођењем последица“ из формулисаних хипотеза да би се постигло теоријско „решење“ проблема све до „практичне“ примене добијеног решења.

Методологија је превасходно теоријско истраживање али и научно излагање теоријски добијеног решења проблема које истражује и завршава се практичном применом добијеног решења. Научно истраживање и научно излагање су блиско повезани и међусобно су условљени мада треба та два методолошка аспекта разликовати. Метод и социологија се не могу поистоветити као што се не могу поистоветити друштво и социологија.

Advertisements

1 коментар

  1. Milovan Đurišić каже:

    Metodika i metodologija nisu identični pojamovi,već su dva različita termina i pojma.Ispravite u tekstu počinjenu nepreciznost-zabludu…

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Услови коришћења

Creative Commons лиценца
Ово дело под називом Просветни информатор, чији је аутор Информатива портал лиценцирано је под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима 3.0 Србија .
%d bloggers like this: