ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Наставне методе » Ланац знања

Ланац знања

Advertisements

Ево једног одличног примера како мала иновација у настави може да допринесе активном учешћу ученика у настави. Принцип можете применити у било ком предмету, а спремање часа је веома лако и брзо..

Најпре треба припремити картице, по једну за сваког ученика. На картици је са једне стране одговор а са друге стране питање, али то питање и тај одговор нису повезани (тј. тај одговор није одговор на питање са полеђине). Постоји једна картица само са питањем (она започиње ланац) и једна картица само са одговором (она завршава ланац). При осмишљавању картица важно је водити рачуна о томе да су сви одговори, на питања која изаберете за систематизацију градива, различити како се не би јавило више ученика на једно питање.

Карте промешати и поделити сваком ученику по једну. Уколико је више карата него ученика, можете се и ви укључити у ланац, тј. узети вишак картица или неким ученицима дати две карте. Ланац започиње ученик који има само питање. Сви ученици гледају одговоре на својим картама. Ученици размишљају о одговору али не коментаришу гласно јер чекамо да се јави ученик који мисли да има одговор на постављено питање. Кад се тај ученик јави и прочита одговор остали одлучују да ли је био у праву или не. Ако је био у праву наставља ланац знања тако што прочита наглас питање са полеђине своје картице. Ако није био у праву, чека се на тачан одговор. Овде је могуће унети и поене, негативне за погрешан одговор а позитивне за тачан, па рецимо поделити одељење у две групе и прогласити и победника на крају. Добро је и наградити победника неком адекватном наградом. Ланац се наставља до последње картице на којој се налази само одговор.

Advertisements

2 коментара

  1. Odlična je, ja rdim u srednjoj stručnoj školi, probala, i bilo je jako interesantno učenicima, bili su jako pažljivi, usmereni na materiju…

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Услови коришћења

Creative Commons лиценца
Ово дело под називом Просветни информатор, чији је аутор Информатива портал лиценцирано је под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима 3.0 Србија .
%d bloggers like this: