ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Педагогија » Педагошки принципи » Принцип превентиве и перспективних линија

Принцип превентиве и перспективних линија

Advertisements

Принцип превентиве и перспективних линија је педагошки принцип који указује на потребу да се реагује превентивно и планира и организује рад. Ради се о томе да је мање пожељно санирати проблеме, већ превентивно деловати да до њих уопште не дође.

Пожељне активности васпитача

У оквиру рада школе, неопходно је да се педагошко веће у сарадњи са руководством и стручним службама, али и заједница ученика благовремено упознају са својим улогама у васпитно-образовном раду. Ово подразумева и сталне консултације, при којима је посебно важно ставити акценат на оне аспекте у историји школске заједнице или у историји понашања ученика који су представљали проблем, али и на на оне који су перспективни за даљи рад школе. Ово начело има за циљ правилно усмеравање, односно каналисање поступака младих и евентуалне супституције њихових активности онима које су пожељне, односно у складу са циљевима васпитања. Зато ово начело намеће потребу психолошко-педагошког праћења ученика.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Услови коришћења

Creative Commons лиценца
Ово дело под називом Просветни информатор, чији је аутор Информатива портал лиценцирано је под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима 3.0 Србија .
%d bloggers like this: