ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Педагогија » Педагошки принципи » Принцип усклађености васпитних циљева

Принцип усклађености васпитних циљева

Advertisements

Принцип усклађења деловања васпитних фактора је педагошки принцип који указује на потребу садејства свих васпитних фактора како у школи, тако и ван ње.

Пожељне активности васпитача

Да би се овај принцип испоштовао потребно је да се рад васпитача усагласи не само са радом заједница ученика, већ и других тела у школи, као што је педагошко веће, али и са радом директора. Да би се то остварило, неопходно је заједничко одређивање циљева и задатака, као и одабирање метода и техника рада којима ће се они постићи. Јасно је да ће се сам васпитни рад при томе рашчланити, тако да дође до подела функција у њему. Васпитне активности не могу сви да обављају истовремено у истом обиму, дубини и интензитету. Васпитни рад је потребно издиференцирати и у самој организацији, односно заједници ученика; тако ће рецимо, редари, руководство одељења, секције, кружоци итд. имати специфичне функције, што ће допринети развијању способности сарадње, доношења одлука и управљања код ученика.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Услови коришћења

Creative Commons лиценца
Ово дело под називом Просветни информатор, чији је аутор Информатива портал лиценцирано је под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима 3.0 Србија .
%d bloggers like this: