ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Одржано јавно слушање о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању

Одржано јавно слушање о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво одржао је 25. јула јавно слушање на тему Нацрта закона о изменама и допунама Закона о високом образовању у Народној скупштини Републике Србије.

Narodna skupstina

Јавном слушању су присуствовали народни посланици, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националног савета за високо образовање, Националног савета за научни и технолошки развој, Комисије за акредитацију и проверу квалитета, Студентске конференције, Српске академије науке и уметности (САНУ), одбора за образовање националних савета националних мањина, Инжењерске академије и ректори државних и приватних универзитета.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је у свом уводном обраћању навео да се најзначајније измене које су садржане у Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању односе на унапређење транспарентности рада универзитета и на бржи поступак признавања страних високошколских диплома, ради наставка школовања или запошљавања, што би омогућило младим стручњацима да лакше и брже наставе школовање у Србији или се запосле. Новим одредбама у Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању, утврђују се временски рокови у поступку акредитације, издавању и одузимању дозволе за рад високошколским институцијама, квалитетнији поступак акредитације у студијским програмима докторских студија, формирање централног репозиторијума докторских дисертација, прецизније регулисање рада и ангажовања професора емеритуса истраживача изабраних у научна звања и друге одредбе које ће допринети унапређивању и обезбеђивању квалитета високог образовања.

Председница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво мр Александра Јерков истакла је значај организовања овог јавног слушања, како би све заинтересоване стране биле укључене у процес креирања закона док је још у фази нацрта. Тиме се јача и контролна улога Народне скупштине, нагласила је Јерков.

Учесници јавног слушања детаљно су размотрили и дискутовали на више актуелних тема, које регулише Нацрт закона о изменама и допунама Закона о високом образовању: акредитација високошколских установа, признавање страних високошколских исправа и вредновање страних студијских програма, услови – критеријуми за избор у звања наставника у високом образовању и избор у научна и истраживачка звања у научноистраживачкој делатности, јавни регистар докторских дисертација и централни регистар наставника, нивои високошколског образовања и стицање звања професор емеритус.

Поред министра Вербића, о овим темама излагали су и државни секретари у Министарству проф. др Зоран Машић и др Александар Белић, председник Националног савета за високо образовање проф. др Срђан Станковић и чланица Комисије за акредитацију и проверу квалитета проф. др Софија Пекић Qуаррие.

___________

Извор: mpn.gov.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: