ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Вербић: Треба променити однос према образовању

Вербић: Треба променити однос према образовању

Министар просвете Срђан Вербић оценио је да образовање у Србији „није толико лоше“, већ да ученици нису мотивисани да уче, јер „не знају шта би с тим“ кад изађу на тржиште рада.

SRDJAN VERBICМожемо образовање да мењамо, али ако неко ко изађе из школе нема где да се запосли или не може на основу знања које има да оснује фирму, имамо озбиљан мањак мотивације свих у образовном систему да направе корак напред“, изјавио је Вербић у интервјуу за Нови магазин.

Упитан о остваривости планова Стратегије образовања до 2020. године, која предвиђа и 35 одсто високообразованих, Вербић је одговорио да је боље да до тог приода Србија добије 25 одсто квалитетно образованих, него трећину високообразованих на уштрб квалитета.

Министар је додао да би стратегијом требало променити сам однос према образовању, односно да уџбеници треба да постану помоћно, уместо јединог средства за учење и да је време да наставници и родитељи схвате да не могу сва деца да уче по истом систему и увек исте ствари.

Он је додао да предавачи морају да буду спремни да стално надограђују своје знање, јер „наставник који није способан да учи са децом није за тај посао“.

„Онај ко сваког дана не учи нешто ново за свој посао или је зрео за пензију или је нереалан и неупотребљив. То се односи и на наставнике. То није професија са гарантованим местом на којем се 40 година прича иста прича“, казао је Вербић.

Он је поводом најављеног штрајка синдиката, за 1. септембар, рекао да је то право синдиката, али да су због кризе плате свуда мале, а да се професорске (наставничке) плате у Србији могу поредити са онима у другим земљама.

„Јасно је само да новца ниоткуда нема. Тешко је било шта прогнозирати, али мислим да ћемо се на почетку школске године суочити са ситуацијом да морамо да радимо, чак и ако наш рад није адекватно награђен“, казао је Вербић.

Министар је за Нови магазин појаснио да ће се платним разредима само изједначити примања оних који раде исти посао, али на различитом месту. Па би тако наставник математике у основној школи у Београду имао исту плату као неки у унутрашњости. Вербић је казао и да би Национални оквир квалификација требало да буде донет до краја године, као и да је план да се престане са нострификовањем диплома, већ да се иде на директно признавање диплома.

Упитан да ли би из ове позиције поново прихватио министарско место Вербић је рекао да би, јер је то могућност да се нешто уради, а не само критикује.

„Ако толике године неко прича да не ваља ово и оно, ево прилике да се нешто мења“, закључио је Вербић.

___________

Извор: Синдикат образовања Србије

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: