ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Законским изменама до бржег признавања страних диплома

Законским изменама до бржег признавања страних диплома

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић изјавио је данас да ће измене Закона о високом образовању омогућити брже признавање страних диплома, као и прецизнији поступак одузимања дозвола за рад универзитета.

Diploma
Вербић је на јавном слушању о Нацрту измена и допуна Закона о високом образовању у Скупштини Србије указао на то да измене овог документа предвиђају и обавезног, бар једног страног рецензента за оцену докторске дисертације, као и да се уводе мастер струковне студије.

Овај закон ће, уколико буде усвојен у предложеном облику, омогућити нашим повратницима да лакше нострификују диплому, на шта се до сада веома дуго чекало, било да желе да наставе школовање, или хоће да се запосле у Србији, објаснио је он.

Према његовим речима, признавање диплома у случају наставка школовања остаје у надлежности факултета, који имају рок од 60 дана од дана пријема уредног захтева да донесу решење, док нострификацију диплома ради запошљавања од универзитета преузима центар ЕНИК/НАРИК при Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Једна од важнијих измена јесте и већа транспарентност рада универзитета, указао је министар и најавио да би потпуно нов закон требало да буде донет наредне године.

Јавном слушању присуствовали су народни посланици, чланови Одбора за образовање Скупштине Србије, ректори државних и приватних универзитета, представници Националног савета за високо образовање, Комисије за акредитацију, националних савета мањина, као и студенти.

___________

Извор: Магазин Студент

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: