ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » ЕУ помаже опремање школа у Србији

ЕУ помаже опремање школа у Србији

Advertisements

Београд – Ученици нешто више од 40 основних и средњих школа ући ће у септембру у учионице опремљене новим наставно-научним средствима које донира ЕУ.

UcionicaСредства су прибављена у оквиру пројекта „Развионица“, који за циљ има ефикасније увођење ученика у наставни процес ради боље примене стечених знања, али и подизање нивоа компетенције наставка.

Пројекат се финансира из претприступних фондова ЕУ (ИПА), а половина одобрених средстава, око четири милиона евра, биће утрошено на опремање школа, што значи да ће свака од образовних установа укључених у пројекат до почетка нове школске године добити опрему вредну између 50 и 130 хиљада евра.

Истовремено ће у тим школама започети и огледна настава која ће у процес увести најсавременије методичке поступке, како би се поступно у образовном систему са пуког меморисања прешло на учење које акценат ставља на примену знања.

Те школе ће, како је данас објаснила једна од координатора пројекта Љиљана Левков, бити својеврсне вежбаонице за професионални развој наставника, а основни критеријум при њиховом избору била је постојање оближње наставничке високошколске установе чији студенти имају потребу за практичном обуком.

Студенти тих факултета ће, наиме, добити могућност да у оквиру праксе за будући позив стичу искуство у најсавременије опремљеним учионицама, а менторску помоћ ће им пружати искусни наставници који пролазе специјалну обуку у оквиру овог пројекта.

„Развионица“, осим на обуку будућих наставника, акценат ставља и на усавршавање постојећег наставног кадра, тако да ће до краја пројекта више од 13.000 предавача проћи кроз вишедневне тренинге о примени савременог приступа учењу и развоју наставничких компетенција.

Ослањајући се на стратегију развоја образовања до 2020. године, пројекат представља практичан вид спровођења стратешких иновација образовног система предвиђених националном регулативом, са циљем да се што боље искористе људски потенцијали Србије.

„Развионица“ је замишљена као трогодишњи пројекат, а од јуна 2012. године, када је стартовала, кроз њене програме обуке прошло је око 4.000 наставника, укључујући 1.300 ментора.

„Очекује се да ће пројекат створити бољу сарадњу и мотивисаност наставника и ученика, смањити број конфликтних ситуација и неспоразума, као и број изостанака са наставе“, објаснила је данас Левков представљајући досадашње резултате „Развионице“.

Носилац пројекта, чији је пун назив „Подршка развоју људског капитала и истраживању – опште образовање и развој људског капитала“, јесте Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а посредно или непосредно у њега је укључена читава мрежа академских институција и струковних удружења.

„Развионица“ ће, како очекују реализатори пројекта, допринети укупном порасту нивоа знања, вештина и оспособљености у друштву и развоју људског капитала у Србији, као и општем економском и друштвеном развоју.

___________

Извор: Танјуг

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: