ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Реализација пројекта двојезичне наставе у Војводини

Реализација пројекта двојезичне наставе у Војводини

Advertisements

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, примио је представнике Британског савета Тонија О’ Брајана, директора за Западни Балкан, Александра Јоксића, оперативног директора, и Кристијана Рајковића, менаџера за пројекте енглеског језика и пословни развој.

Секретар Њилаш је изразио задовољство зато што се упознао с гостима и истакао досадашњу изузетно добру сарадњу Покрајинске владе, Секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и тима Британског савета у Србији, те је исказао жељу да се ова сарадња у будућности још више развија.

Тема пријатељског разговора, између осталог, била је сарадња на пројекту „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине“. На основу пројекта, двојезичка настава подразумева извођење наставе појединих предмета на српском (или мађарском) и енглеском језику, у склопу наставног плана и програма које утврђује министарство у припремном предшколском програму у години пред полазак у основну школу, у основној школи и у средњој школи.

Ученици усвајају градиво у истом обиму и према истим критеријумима као и остали који те предмете слушају само на матерњем језику. Главни циљ двојезичке наставе јесте да пружи ученицима одличну језичку и комуникацијску компетенцију у стручној терминологији. Страни језик постаје средство за стицање језичких и нејезичких знања и вештина, а матерњи и енглески језик се не искључују, већ се надопуњују.

Михаљ Њилаш је рекао да је циљ Покрајинског секретаријата и Покрајинске владе да прошири овај значајан пројекат на целу Војводину, а у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја и на Републику Србију.

Према секретаровим речима, стечено искуство у четрнаест установа у девет локалних самоуправа у Војводини изузетно је важно за надоградњу и за остваривање још бољег и успешнијег резултата на пољу билингвалне наставе и евалуације, едукације, студијског путовања у Велику Британију, па чак и онлајн едукације просветних радника. Постоји могућност да се у овај рад и пројекат укључе и други секретаријати, на пример Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, рекао је господин Њилаш.

Тони О’ Брајан је са задовољством констатовао да ће се започета сарадња с Покрајинском владом и Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице успешно наставити с новоизабраним потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром, јер како је и сам рекао, отворени су за сваки вид сарадње. Према његовим речима, увођење билингвалне наставе је један од најзначајнијих пројеката Британског савета у Србији, а евалуација је следећи циљ.

Кристијан Рајковић, менаџер Британског савета у Србији за пројекте енглеског језика и пословни развој, између осталог, истакао је значај техничких тренинга и обуке за наставнике, као што су „лицем у лице“, а потом значај онлајн едукације Универзитета у Кембриџу и сталне обуке наставника.

Александар Јоксић, оперативни директор Британског савета у Србији, укратко је изнео програм нових вештина за професоре којима енглески језик није примарни, па им баш због тога треба обезбедити њихово учење. Представљање нових техника за професоре, као и нових праваца у просвети, потом другачији вид учења у школама и курсевима, изузетно је значајно за успешнији рад у просветним установама.

Поред секретара и представника Британског савета, разговору су присуствовали и Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, Дејан Авдаловић, саветник председника Покрајинске владе, Ленке Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине, др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, и Жолт Сакалаш, координатор радне групе за пројекат двојезичке наставе „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине“.

Ленке Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине, у свом излагању саопштила је да је завод активно укључен у рад билингвалне наставе и да оформљени стручни тим дуго ради на реализацији овог пројекта. На јесен ће тај тим тестирањем стећи увид у досадашњи рад и имати конкретне резултате на основу којих ће се моћи аплицирати у будућем периоду.

Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, истакао је значај стеченог искуства у реализацији билингвалне наставе у Аутономној Покрајини Војводини и изразио задовољство што је донекле и правно регулисан овај процес. Наиме, доскора није постојао пропис о вођењу евиденција, сведочанстава, уџбеника, потребном смањењу норме двојезичких наставника и тако даље.

Жолт Сакалаш, координатор радне групе за пројекат двојезичке наставе „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине“, рекао је да ће се као члан радне групе заложити за употпуњавање правне регулативе. Надаље је истакао и важност побољшања уџбеника и приручника за билингвалну наставу.

Билингвално у Змајевој гимназији

Др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, овом приликом захвалио је за подршку Покрајинске владе, а посебно Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице за материјалну помоћ овој огледној гимназији, где се већ годинама успешно спроводи билингвална настава. Захваљујући томе, у гимназији ће се увести интерактивна настава, јер, по речима директора, визуелни приступ у настави веома је значајан у едукацији младих, а отвара и нови спектар могућности у раду.

___________

Извор: Дневни лист Данас

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: