ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Фискални савет: Плате и пензије смањити за 15 одсто, или повећати ПДВ

Фискални савет: Плате и пензије смањити за 15 одсто, или повећати ПДВ

Advertisements

Плате и пензије у јавном сектору потребно је смањити за 15 одсто већ приликом ребаланса буџета, а упоредо с тим потребно је и отпуштање запослених у јавном сектору, наводи се у резимеу Фискалног савета Србије.

Уштеде на платама и пензијама, како је наведено, кључне су за успех фискалне консолидације јер дају највеће ефекте које је могуће видети већ од 2015. године. Смањењем плата и пензија за 15 одсто остварила би се уштеда од око 800 милиона евра.

– Тренутно се за плате у јавном сектору издваја скоро 11 одсто БДП, а за пензије скоро 14 одсто БДП, док је одржив ниво око осам одсто БДП за плате и десет одсто за пензије – наведено је у резимеу који је дат новинарима пред почетак конференције Фискалног савета у Народној банци Србије.

У резимеу се упозорава да постоји опасност од избијања кризе јавног дуга, што налаже недоложно спровођење фискалне консолидације.

-Ако се не смање плате и пензије за 15 одсто, ПДВ мора да се повећа за два одсто, а ако се плате и пензије смање за 12 одсто, ПДВ ће већ у наредних шест месеци морати да се повећа за један одсто – каже Никола Алтипармаков.

Наводи се и да је неопходно смањење дефицита буџета у средњем року до 2017. године, што ће пресудно зависити од структурних реформи – запосленост и плате у јавном сектору, пензијска реформа…

Структурне реформе би кроз неколико година, ако се започну одмах, донеле годишње око 700 милиона евра уштеде.

У резимеу се наводи да ће дефицит у 2014. износити више од 2,6 милијарди евра, што је 8,3 одсто БДП, чиме је пробијен план тако што ће приходи подбацити за око 50 милијарди динара, а на расходима могу да се остваре уштеде од око 30 милијарди динара.

Циљ је да се дефицит у 2017. години смањи на три одсто БДП и да се заустави раст јавног дуга, који је на крају јуна ове године достигао 21,2 милијарде евра, односно 66 одсто БДП (закоснки лимит је 45 одсто БДП).

– То значи да је до 2017. године потребно уштедети готово две милијарде евра, да би се фискални дефицит смањио са садашњих 8,3 одсто БДП на испод три одсто БДП – наводи се у резимеу.

Са оваквим стањем јавних финансија, Србија мора сваке године да се задужи око пет милијарди евра, како би финансирала дефицит и исплатила доспели дуг, а те обавезе из године у годину расту.

___________

Извор: Блиц

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: