ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Наставнике највише боли мала плата

Наставнике највише боли мала плата

Advertisements

Мале плате највећи су проблем за чак 91 одсто наставника у Србији, што, по мишљењу готово половине, веома лоше утиче на наш образовни систем, а то би се, сматра велика већина просветара, могло решити увођењем праведних платних разреда – показала је анкета коју су пре два месеца међу наставницима у Зрењанину, Сомбору, Апатину, Кули и Београду спровели Унија синдиката просветних радника и Друштво физичара Србије.

prazni-dzepovi

Лоше мишљење чак 80 одсто наставника има и о начину на који се спроводи инкулузија. Они сматрају да би требало променити критеријуме за одабир ученика и активније укључити личне асистенте.

Веома велики проблем за готово 70 одсто наставника је компликована процедура приликом изрицање васпитно-дисциплинских мера ученицима, што би се могло решити поједностављењем предвиђене процедуре и снижавањем критеријума за спровођење одређених мера. Ни спољашњим вредновањем школа наставници нису задовољни, али не јер сматрају да оно није потребно, него што није усклађено с реалним стањем у друштву.

Сваком другом наставнику ташко пада и обавеза писања портфолија јер сматрају да тај процес може бити део критеријума за напредовање у одговарајуће звање или за одређене функције у оквиру просветног система, а не и обавеза за све запослене у просвети.

Међу штетне појаве наставници сврставају и рад и структуру школске инспекције, управе и одбора, као и начин организовања „мале матуре”.

Већина просветара има позитиван став једино према стручним семинарима, мада их често, пошто су законска обавеза, плаћају сами, а више од трећине задовољно је и педагошко-психолошким усавршавањем.

Ученички парламент и заводе за унапређење и за вредновање квалитета образовања и васпитања наставници доживљавају као сувишне и сматрају да те институције треба или укинути или им значајно променити функционисање и улогу.

С обзиром на то да је с доласком новог министра просвете у ресору уведена и пракса да се за све планиране измене у образовно систему упути и најшири јавни позив за примедбе и сугестије па тако већ радна група разматра више од сто прилога за измене надлежног Закона, а у току је слање предлога за смањење администрације у школама, коју је министар најавио већ од наредне школске године и поменути ставови наставника свакако могу бити оријентир школским властима.

___________

Извор: Дневник

Advertisements

1 коментар

  1. […] Блог – Просветни информатор: Наставнике највише бол… (12.8.2014) […]

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: