ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Забрањена промена школе

Забрањена промена школе

Advertisements

Министарство донело одлуку којом се штите средње школе са малим бројем ђака. Масовно прелазили из машинских у медицинске и економске образовне установе. Хиљаде ђака у септембру користило „прелазни рок“

srednjoskolci

ПРЕБАЦИВАЊА ђака из мање популарних средњих школа у оне које су „у моди“ ове године неће бити. Министарство просвете одлучило је да ту праксу забрани и тако сачува мање популарне школе. Ранијих година хиљаде ђака првог разреда у септембру су се пребацивале из, рецимо, грађевинских и машинских у медицинске и економске школе.

Првима су остајале полупразне учионице, а код других је у одељењу било и по 40 ђака. Процењује се да је сваки десети тек уписани средњошколац на почетку школске године променио школу.

– Након обављеног уписа у средње школе, 711 ученика са територије Србије затражило је премештај у друге школе или на друге образовне профиле – саопштавају из Министарства просвете.

Прошле године, на пример, Министарство је добило око 3.000 захтева за премештање ученика, а позитивно је решено 300. Али то је тек део оних који су променили школу и ђачку књижицу – родитељи и деца најчешће су куцали директно на врата директора школа, који су до сада имали право да примају децу из других школа.

Ова одлука највише ће обрадовати директоре школа чија одељења се често „осипају“. Према речима Ненада Младеновића, директора београдске школе „Техноарт“, ранијих година су већ у септембру губили између 30 и 40 ђака, што је најмање 15 одсто укупно уписаних ученика првог разреда.

– Укидање овакве праксе учиниће систем много праведнијим,јер ђаци, када положе у јуну, буду поштено распоређени, према броју бодова, а када се накнадно премештају, не постоје никакви критеријуми. Тада и јако лош ђак може да пређе у веома тражену школу. Довољно је да има сагласност Министарства или директора те школе. И онда неке школе остану са крњим одељењима, а друге немају довољно столица за све – каже директор Младеновић.

ИЗУЗЕЦИ Ученици ће, у изузетним околностима, ипак моћи да промене школу. Изузеци ће се односити на ђаке из поплављених општина Обреновац и Крупањ, припаднике ромске националности, али и све остале групе за које важе „афирмативне мере уписа“. До сада је, међутим, само осам ученика из поплављених подручја затражило премештање.

___________

Извор: Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: