ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Тестови на малој матури по 10 поена

Тестови на малој матури по 10 поена

Београд – Тестови из српског језика, математике и комбиновани на завршном испиту идуће школске године носиће највише по 10 поена, што значи да ће укупан број бодова на малој матури бити 30, а не 40 као ранијих година. По основу успеха из основне школе, односно од шестог до осмог разреда, ђаци ће моћи да освоје максимум 70 поена, уместо досадашњих 60, одлучило је Министарство просвете.

mala-matura

Помоћница министра просвете Зорана Лужанин каже да је оваква одлука донета након анализе резултата јунског завршног испита и тестирања различитих формула за бодовање и да је то у овом тренутку „оптимално решење“.

Министарство је тако одустало од предлога Националног просветног савета (НПС) да српски и математика на наредној малој матури носе по 10, а комбиновани тест 20 бодова. Како је Данас писао, министар просвете учествовао је у креирању таквог предлога и он је прошао на седници НПС-а крајем јуна захваљујући гласу Зоране Лужанин, која у том тренутку није била разрешена са места члана овог тела и званично именована за помоћницу у Министарству просвете. Министар Вербић и Лужанин сада мисле другачије.

– Ми смо на основу података и реалних параметара били спремни да променимо одлуку јер је то у интересу ученика. Подсетићу да је већина чланова НПС инсистирала да добије резултате анализе завршног испита, јер је комбиновани тест први пут уведен. У овом тренутку нисмо спремни да комбиновани тест носи 20 поена – рекла је Лужанин.

Према њеним речима, прелиминарна анализа јунског завршног испита је показала да постоји корелација између закључених оцена из српског, математике и предмета који се полажу у оквиру комбинованог теста и постигнутог успеха на матури. Ученици који су из математике имали закључену петицу на крају осмог разреда освојили су на завршном испиту из тог предмета у просеку 16 поена, они који су имали четворку имали су просечно 12, са тројком испод 10 бодова, а са двојком шест, од могућих 20 поена.

– Ови резултати су показали да можемо мало више да верујемо оценама које закључују наставници, али не у потпуности. Сматрамо да смо оставили довољно простора да се коригују неправилности у оцењивању и да се смањи притисак, како судбина детета не би зависила од три дана. Уколико би повећали број поена које ученици могу освојити на матури десило би се да се спремају само за завршни испит – рекла је Лужанин.

Ипак, анализа јунског завршног испита показује необјективност у оцењивању, навела је Лужанин.

– Око 66.000 ученика који су полагали завршни испит има просечну оцену на крају шестог разреда 4,12, а у седмом и осмом око четири, што указује на необјективност оцењивања, ако те податке упоредимо са резултатима мале матуре. То значи да је у нашим школама благ критеријум оцењивања – рекла је Лужанин.

Подаци показују и да ученици имају најлошији просек из математике (за поменуту генерацију просечна оцена је 3,3), а највишу из физичког и владања (4,9). Повећан је и број вуковаца, којих је ове године било скоро 14 одсто. Лужанин је најавила да ће Министарство појачати рад са наставницима да би оцењивање било објективније и да ће учинити све да просветне раднике „заштити од родитеља који би желели да утичу на оцене“.

Запошљавање по конкурсу

– У школама ће у перспективи морати да буду запошљавани људи који долазе по конкурсима, најбољи, а не они који су на листама технолошких вишкова – рекао је министар просвете Срђан Вербић. Он је додао да у образовању нема прекобројних, иако има технолошких вишкова. Поводом захтева синдиката да просвета буде изузета од најављеног смањења плата, он је рекао да механизам смањивања још није јасан, па ни прави план не може да се прави.

Вербић је додао да ће разговори са синдикатима бити настављени наредне недеље.

___________

Извор: Данас

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: