ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Где се штрајкује, а где нема ђака?

Где се штрајкује, а где нема ђака?

Advertisements

У већини школа у Србији је почела нова школска година, а ђака је готово свуда мање него 1. септембра прошле године.

skole

У око седам одсто школа часови су скраћени или обустављени због штрајка Уније просветних радника.

Штрајкује шест школа у Златиборском округу, на подручју нишког округа њих 15, у Крагујевцу двадесетак док у Новом Саду и Поморавском округу нема обуставе рада.

И на почетку ове школске године број ђака првака је мањи у односу на прошлу годину, осим у Пироту где их је двадесетак више.

“После дугогодишњег негативног тренда смањења броја првака у Пироту је у први разред кренуло двадесет првака више него прошле године“, изјавио је председник општине Владан Васић.

У први разред и у Пироту кренуло је око 480 малишана а у реновирање школских објеката је уложено око 40 милиона динара.

“Прво школско звоно означило је данас почетак школовања за 1.270 ђака првака у Суботици, што је 100 мање у односу на прошлу годину“, изјавио је члан Градског већа задужен за образовање Блашко Стантић.

Он је присуствовао првом часу у Основној школи „Мајшански пут“, заједно са градоначелником Суботице Јенеом Маглаијем који је истакао да је образовање приоритет локалне самоуправе, првенствено у обезбеђења материјалних услова.

Према подацима Школске управе Ужице пре три године у Златиборском округу било 2.619 првака, прошле године у први разред је било уписано њих 2.386 , а у Ужицу је у први разред пошло тек око 700 ученика.

„У средњим школама у Златиборском округу остало је око 50 слободних места а имамо седам неуписаних одељења на трогодишњим и четворогодишњим профилима“ рекао је Миленко Николић из Школске управе Ужице.

Он је навео и да је у штрајку шест школа – једна средња и три основне школе у Прибоју,као и две средње школе у Новој Вароши.

„У три школе је потпуно обустављена настава, а у осталим су скраћени часови“, рекао је Николић.

На подручју Школске управе у Нишу седам школа обуставило је рад, док су још у исто толико школа часови скраћени, речено је у Нишавском управном округу. У свим школама организован је пријем првака, а у клупе у нишким школама сешће више од 2.400 ученика првог разреда.

У основне и средње школе Моравичког округа пошло је 24.492 ученика, односно 1.050 мање него лане, изјавио је начелник школске управе Моравичког округа, Данило Беодрански.

„Осново образовање почело је 16.427 ученика, од чега у чачанске 9.538, горњомилановачке 3.096, лучанске 1.378, а ивањичке 2.218“, прецизирао је Беодрански.

Тренд смањења броја ђака првака наставља се и у Шумадији где је, у 44 школе, уписано 2.684 деце, односно 84 мање него лане, изјавио је начелник школске управе за Шумадијски округ Радојко Дамјановић.

Према његовим речима, мање ђака правака је и у Крагујевцу где је у 22 основне школе уписано 1.627 деце, што је за 120 мање него прошле године.

„У Крагујевцу је обустава потпуна у 10 основних и шест средњих школа, а скраћени часови се одвијају у три основне и једној средњој школи“, рекао је Дамјановић.

Начелник Школске управе у Краљеву Жарко Милосављевић изјавио је, да су сви ђаци прваци сели у школске клупе, али да један број основних и средњих школа није данас започео наставу.

„На подручју Школске управе у Краљеву, која покрива и Врњачку Бању и Рашку, наставу нису започеле само школе у Краљеву“, рекао је Милосваљевић.

Према његовим речима, од укупно 22 основне школе у Краљеву, у девет се настава не одвија или делимично има наставе, „док од укупно осам средњих школа у Краљеву, у њих шест је у страјку“.

У Бору школско звоно се ове године први пут огласило за 407 ђака првака распоредених у осам основних основних кола – пет градских и три сеоске.

„У односу на претходну годину имамо 30 првака мање, све школе су спремне, а кадровски смо потпуно оспособљени за почетак школске године“, навела је координаторка рада борских основних скола Светлана Модец.

У свим основним и средњим школама Поморавског округа је почела настава и нема штрајкова, речено је у Школској управи за Поморавски округ у Јагодини.

Настава је почела и у школама које су биле захваћене поплавама у општинама Свилајнац и Параћин. Реч је о 52 основне и средње школе са 25.000 уценика на територији Школске управе Јагодина, из Јагодине, Ћуприје, Деспотовца, Параћина, Свилајнца и Рековца.

Члан Градског већа Новог Сада Владимир Јелић изјавио је да су све новосадске образовне установе нову школску годину почеле на време

Јелић је истакао да почетак школске године тече по плану и без било каквих проблема, додајући да је одржан пријем ђака првака у свим новосадским школама.

„Чули смо да је око 1,5 одсто школа у Војводини заказало штрајк, али међу тим школама није ни једна из Новог Сада“, појаснио је Јелић.

___________

Извор: Танјуг

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: