ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Измене Закона о високом образовању за смањење корупције

Измене Закона о високом образовању за смањење корупције

Advertisements

Пред посланицима Скупштине Србије ће се, током ове недеље, наћи измене и допуне закона о високом образовању, које се односе на процес акредитације факултета, али и оштрију контролу докторских студија.

Diploma

„Високошколска установа дужна је да извештај комисије о оцени докторске дисертације учини доступном јавности, и то у електронској верзији на званичној интернет страници установе и у штампаном облику у библиотеци установе, најмање 30 дана пре усвајања извештаја комисије на надлежном органу, као и до одбране дисертације“, наведено је у законском предлогу.

Универзитет је дужан да трајно чува електронске верзије одбрањених докторских дисертација, заједно са извештајем комисије за оцену дисертације, подацима о ментору и саставу комисије и подацима о заштити ауторских пра ава, као и да све наведене податке учине јавно доступним.

Копију доктората универзитет је дужан да у року од три месеца од одбране тезе достави у централни регистар који води Министарство просвете.

Како наводи предлагач закона, Влада Србије, закон о високом образовању донет је 2005. године, после приступања Србије Болоњском процесу и сада му је потребно додатно усклађивање.

Закон прецизно утврђује рокове у поступку акредитације, издавању и одузимању дозволе за рад високошколским институцијама. Предвиђен је и квалитетнији поступак акредитације у студијским програмима докторских студија, као и отклањање проблема у поступку признавања страних високошколских исправа ради наставка образовања или запошљавања.

Нови прописи отварају и могућности за упис страних студената из земаља Европске уније на високошколске установе у статусу студента који се финансира из буџета Србије. Са европском регулативом усклађују се и прописи о приступу информацијама од јавног значаја и заштите података о личности.

Предвиђа се и повећање транспарентности рада високошколских институција у области финансирања и одређивања школарине, чиме се смањује ризик од корупције.

___________

Извор: Бета

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: