ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Избор нових чланова Националног савета за високо образовање

Избор нових чланова Националног савета за високо образовање

Advertisements

Конференција универзитета Србије (КОНУС) објавила је јавни позив за пријављивање кандидата за чланове Националног савета за високо образовање. Народна скупштина Републике Србије изабраће, на предлог КОНУС-а, 12 од укупно 21 члана Националног савета чији је посао да обезбеђује развој и унапређење квалитета високог образовања.

Кандидати морају да испуне неколико услова: да су редовни професори универзитета или врхунски научници у звању научног саветника, или уметници са међународно признатим радовима, односно осведоченим доприносом националној култури.

Члан Националног савета не може бити лице изабрано, постављено или именовано на функцију у државном органу, органу територијалне аутономије или локалне самоуправе, у орган политичке странке или на дужност органа пословођења високошколске установе. Мандат чланова Националног савета траје четири године. Исто лице може бити изабрано за члана Националног савета највише два пута.

Осим ових 12 чланова које бира КОНУС, два члана Националног савета долазе из реда професора струковних студија на предлог Конференције академија струковних студија, а седам чланова из реда истакнутих личности из области науке, културе, просвете, уметности и привреде (шест чланова на предлог Владе Републике Србије, а једног члана на предлог надлежног органа Аутономне покрајине Војводине).

Према Закону о високом образовању, Национални савет за високо образовање између осталог прати развој високог образовања и његову усклађеност са европским и међународним стандардима, предлаже Министарству просвете, науке и технолошког развоја политику високог образовања, даје мишљења о политици уписа на високошколске установе и у поступку доношења прописа, предлаже нормативе и стандарде рада високошколских установа, утврђује стандарде за самовредновање, оцењивање квалитета, спољашњу проверу квалитета и стандарде за поступак акредитације високошколских установа.

Рок за пријављивање на јавни позив је 24. септембар 2014. године, након чега ће током десет дана листа пријављених кандидата бити стављена на увид јавности.

___________

Извор: МПНТР

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: