ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Вербић: Увешћемо велику матуру

Вербић: Увешћемо велику матуру

Advertisements

Предлог постоји, али су универзитети против јер многи добро зарађују на организацији пријемних испита, каже министар просвете

SRDJAN VERBICМинистар просвете др Срђан Вербић рекао је у интервјуу за „Политику”, који објављујемо у сутрашњем броју, да верује да ће у току ове школске године бити постигнут договор са универзитетима око концепта велике матуре, тако да ће генерација која буде уписивала школску 2015/2016. годину знати како ће изгледати њен завршни испит на крају средњег образовања.

– У овом тренутку у Министарству просвете постоји предлог концепта матуре, али је проблем што је Заједница универзитета против. Зато је мој први следећи корак, и задатак, да нађем решење са универзитетима у делу који је прихватљив свима у овом тренутку, да се договоримо шта је то заједничко језгро, шта желе универзитети, а шта жели држава.

Шта је спорно?

Спорно је то што факултети сами организују своје пријемне испите и што многи на томе добро зарађују. Да будемо отворени до краја, постојање велике матуре некоме би смањило приходе.

Али и факултети се жале да држава не даје довољно пара, па морају да се сналазе на овај начин и путем школарина… 

Велика матура нам је неопходна како да бисмо направили добру уписну политику, а све док не урадимо реформу средњих школа, факултети ће добијати лошије кандидате. Морамо да реформишемо гимназије, вратимо ђаке и подигнемо квалитет наставе, а не да као сада многе средње стручне школе служе као пречица до факултета, а да су при томе скупље од гимназија које управо томе треба да служе. Ми можемо административним мерама да ограничимо број ђака. Ове године, рецимо, нисмо дозволили упис нових одељења у медицинским и економским школама, али то не решава проблем на дужи рок.

Да ли је онда реално да концепт велике матуре буде усвојен ове године?

Јесте реално, ја сам оптимиста да ћемо постићи договор са универзитетима, и одмах после тога ћемо направити програм матуре који ће бити објављен тако да ће они који буду кренули у први разред средње школе 2015. године тачно знати какву ће матуру имати на излазу из те школе. Нећемо кренути у реализацију одједном, договорићемо динамику постепених промена.

Подсећања ради, према „Стратегији развоја образовања Србије до 2020. године”, пријемне испите на факултетима замениће велика матура, и то општа, стручна или уметничка, у зависности од тога коју школу ђаци завршавају. Општа матура (за гимназијалце) даваће право уписа на све високошколске установе без полагања пријемних испита (изузетак су студијске групе које захтевају посебне способности, тј. таленте, попут уметничких). Уметничка матура (за ученике уметничких школа) омогућаваће проходност на уметничке факултете, а стручна (за ђаке средњих стручних школа) право уписа на матичним дисциплинама.

Како министар Вербић намерава да се избори са инфлацијом вуковаца, необјективним наставницима и плагијатима докторских радова, да ли ће млади моћи да се запошљавају у школама, како ће изгледати реформисано средње образовање и да ли је „Болоња” крива за велики број десетки у индексима, читајте у сутрашњем броју „Политике”.

___________

С. Гуцијан
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: