ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Вишак од 5.000 до 20.000 наставника

Вишак од 5.000 до 20.000 наставника

Advertisements

Због све мањег броја ђака и на почетку ове школске године је готово 5.000 наставника остало без норме, показују подаци Министарства просвете, а синдикалне процене кажу да је чак око 20.000 или сваки четврти просветар без пуног фонда часова.

У Министарству кажу и да ниједан час у дневнику неће имати 130 наставника, слично као и претходних година. Сви они примаће, ипак, целу плату, јер пара за њихове отпремнине нема.

А да апсурд буде већи, за нула часова недељно плата се не умањује, док они који држе половину часова примају пола плате, за трећину фонда исто толики део пуне просветарске зараде.

За све њих, без обзира на то да ли немају ниједан час, држе десет одсто или имају пун фонд, држава плаћа сто одсто доприноса за здравствено и пензионо осигурање.

На овогодишњој листи технолошких вишкова, кажу у синдикатима, највише је наставника ликовног, музичког и физичког, географије и историје. Прекобројни учитељи нашли су место захваљујући великом броју колега које су отишле у пензију.

Министарство у технолошке вишкове рачуна само оне који су остали без дела норме, а имали су раније више часова. Тако се долази до броја од око 5.000. Али за њих су као технолошки вишкови невидљиви они који су примљени на 20, 30 или 50 одсто фонда. Таквих је још 15.000, тврди председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић.

Генерације су све малобројније и то је кључни проблем. И ове, као и прошле године, имамо између 7.000 и 8.000 ученика мање. Део проблема решен је природним путем, тако што је око 3.000 колега отишло у пензију.

Бројеви показују, каже председник Синдиката радника у просвети каже Слободан Брајковић, да је ситуација слична као и претходних година. Али, додаје, и даље није искорењен проблем директора који скривају слободна места у школама како би на њих примили своје фаворите.

Синдикати се, објашњава његов колега Матијевић, боре да се током целе године на радна места која се ослобађају примају технолошки вишкови са такозване листе Б. То су сви они људи којима недостаје неки час, а не да се на та радна места примају подобни.

Са око 800.000 ђака ради 80.000 наставника, што је слично европском просеку. Ниједан од колега не би био прекобројан када бисмо увели неке промене. Потребно је да број ђака у одељењима са 30 смањимо на 25, као и да наставници буду ангажовани и за целокупно образовање одраслих, предлаже решење Матијевић.

___________

Извор: Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: