ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Средњошколцима школа досадна

Средњошколцима школа досадна

Advertisements

Чак половина матураната гимназија у Србији каже да су током школовања учили беспотребне ствари, а са тим се слаже 42 одсто њихових вршњака из средњих стручних школа, показало је истраживање Тима стручњака за реформу високог образовања, спроведено у мају у 82 школе. Анкетирано је 7.347 ученика четвртог разреда, од којих 72 одсто из средњих стручних школа, а 28 одсто из гимназија.


Према речима помоћнице министра просвете Зоране Лужанин, истраживање је показало да је ђацима занимљиво у школи због пријатељства и дружења, али да су им часови често били досадни. Скоро трећина гимназијалаца и 25 одсто матураната стручних школа кажу да им настава током школовања није била занимљива, а половина од укупног броја анкетираних ученика оцењује да су у школи само делимично стекли знања која су им важна за будућност.

– Показало се да је један од главних разлога због којег ученици настављају студије то што не могу да нађу посао са средњом школом. Око 43 одсто гимназијалаца и 40 одсто ђака из стручних школа су као разлог навели што са факултетском дипломом могу лакше да оду у иностранство. Средњошколци информације о студијама највише добијају од старијих пријатеља и путем интернета, што значи да они нису проверени – наводи Лужанин.

Она је као „поражавајући“ оценила податак из истраживања да више од 40 одсто гимназијалаца узима приватне часове да би се припремили за полагање пријемног испита, док је проценат матураната из стручних школа много мањи – 27 одсто. Сваки пети матурант похађа организоване припреме на факултетима. Према речима Лужанинове, 56 одсто матураната је изјавило да би волели да упишу факултет преко завршног испита, што је значајан податак у светлу предстојеће дебате о великој матури. Око половина анкетираних осећа трему због пријемног испита, а више од 40 одсто верује да су ти испити потпуно регуларни. Подаци из овог истраживања биће коришћени приликом доношења одлука о великој матури, као и у реформи гимназија и стручног образовања.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: