ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Министар просвете посетио Чачак

Министар просвете посетио Чачак

Министар просвете Срђан Вербић посетио је данас Чачак где се састао са представницима Уније синдиката просветних радника Србије, градоначелником Чачка Војиславом Илићем и запосленима у ОШ Милица Павловић.

verbic-3И након данашњег састанка није било помака, па ће и почетком другог полугодишта бити настављен штрајк просветних радника који ће за сада остати у законским оквирима, односно часови ће бити скраћени на 30 минута. Министар просвете Срђан Вербић рекао је да просветни радници не могу да рачунају на изузимању од смањења зарада јер то не дозвољава ММФ-а, али да се може преговарати о неком будућем времену како би материјални статус просветних радника могао да се побољша. Према његовим речима, израда платних разреда је дуг процес али да ће они бити уведени у будућности.

– Разговарали смо о штрајку иако имамо много других тема о којима треба да разговарамо и разговарамо. Јасно је да Влада не може да изађе захтевима синдиката када је у питању новчана помоћ у 2015. години. Ове године ММФ не дозвољава било каква додатна новчана издвајања и да се било чији материјални статус побољша издвајањем новца из буџета. Можемо да разговарамо једино када можемо да поправимо материјални стање просветара, да ли је то 1. јануар 2016. године или неки други датум. Не очекујем да се штрајк просветних радника радикализује. Сви желимо да се ситуација смири, да сви радимо свој посао. Штрајк је легитиман начин борбе, и не очекујем да штрајк престане преко ноћи. Платни разреди су тема за целу Владу, и заинтересовани смо да се то уради. То је велики посао, имамо састанке свакодневно и на томе радимо, рекао је Вербић.

Осврћући се на примедбе синдиката да се део новца у буџету који је намењен за просвету троши за непотребне ствари и да се ту могу пронаћи уштеде уместо смањења зарада, Вербић каже да просветари нису у праву, али да ће заједно претрести сваку ставку буџета.

– Волео бих да су синдикати у праву и да у буџету има значајнијег новца који би могао да се употреби за плате. Међутим, новца за ту намену нема. На први поглед, могуће је да буџет није транспарентан. Ако није учинићемо га транспарентнијим и о томе смо данас разговарали са синдикатима. Проћи ћемо још једном кроз буџет да видимо где иде сваки динар, каже министар просвете.

Вербић је поновио да у просвети нема вишка запослених, али да је нужно учинити сиситем ефикаснијим, да се покуша да сваки наставник оствари пуну норму у једној школи, а не у три или четири школе.

– У школама не постоји вишак просветних радника и нама је потребно да направимо бољу организацију. Оно што имамо је велики број људи са непуном нормом часова и реално систем нам је неефикасан. Имамо много људи који раде у 3-4 школе, који практично не присуствују у школама. Жеља нам је да сви имају пуну норму у школи, да буду део колектива. Када буде рационализација, проценићемо да ли постоје људи за које је боље да оду из просветног система уз одговарајући отпремнину. Наравно у сарадњи са синдикатима и директорима школа, рекао је Вербић.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић рекао је да нема помака у разговору са представницима Владе Србије и да се штрајк просветних радника наставља скраћењем наставе на 30 минута. Он је најавио за следећу седмицу састанак са представницима Министарства просвете где ће се још једном анализирати буџет који је намењен за просвету.

– Понавља се иста прича. Просветари неће бити изузети од смањења зарада, од колективног уговора и платних разреда нема ништа, као и од измена Закона о систему образовања. Због тога се наставља са законским штрајком, мада ћемо планирати да радикализујемо протесте. За 26. јануар планирамо Светосасвки марш на Београд како би пробудлили колеге у Београду.  Желимо да у креирању образовања учествују запослени из система образовања, људи који су практичари, из струке. Договорили смо да следеће недеље претресемо оно што нам се нуди у буџету. На пример, за развој образовања, за неке радионице и игрице, издваја се чак 10 милијарди годишње, а годишње смањење зарада запосленима у образовању кошта  6 милијарди, рекао је Матијевић, додајући на крају да штрајк наставника може да траје као серија Мала невеста, неограничено дуго.

verbic-1Састанак са министром Вербићем је одржан је у ОШ Милица Павловић, јер су запослени у овој школи имали проблем јер нису желели да приме екстерне евалуаторе, односно да наставник српског контролише рад наставника математике. Поједини запослени изнели су сумњу да је све исценирано, јер, према њиховим речима,  СНС у Чачку жели да на место директора школе постави свог човека, а кога није подржао колектив школе.

___________

Извор: Ozonpress

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: