ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Просветно-правни скандал у ОШ “Ратко Митровић“

Просветно-правни скандал у ОШ “Ратко Митровић“

Advertisements

Одлуком да досадашњи директор Мошо Николић, који је поднео захтев за пензионисање, буде именован за вршиоца дужности директора чачанске Основне школе “Ратко Митровић“, Наставничко веће и Школски одбор су разуверили све који су до сада наивно веровали, да је својевремени повратак из пензије и именовање на функцију директора ОШ “Свети Сава“, актуелног градоначелника Војислава Илића, врхунац апсурда.

OS-Ratko-Mitrovic1Цео случај би вероватно прошао незапажено да се део запослених 15. јануара, пола месеца након што је на истој седеници Школског одбора Мошо Николић разрешен са функције директора и именован за вршиоца дужности, није обратио Синдикату образовања Чачак и Унији синдиката просветних радника Србије.

– Директор ОШ “Ратко Митровић“ Мошо Николић, поднео је захтев за разрешење са места директора због одласка у старосну пензију, јер испуњава један од услова за пензионисање са 31. децембром 2014. године. Истог дана, када је поднео захтев за прекид радног односа, Надица Димић, председница Школског одбора, заказује и одржава седницу Одбора са тачком дневног реда “Доношење одлуке о разрешењу директора“. Том приликом секретарица школе, правница Милица Скелић, даје објашњење да ће са 30. децембром 2014. године, одјавити и прекинути радни однос дотадашњем директору, што је уобичајени поступак у таквим случајевима. Међутим у наредној тачки дневног реда, које није било у позиву за седницу, сада већ бивши директор Николић се пријављује за вршиоца дужности директора, уз образложење да то чини због незавршених послова везаних за завршни рачун и због подршке колектива. Један члан, додуше стидљиво, пита да ли је то по закону јер је сада Мошо Николић пензионер. Секретарица школе Милица Скелић као из топа констатује: “Шта ту има да не буде по закону, човек се уредно пријављује, а школа не сме да буде без директора ни дана“… после чега је Школски одбор једногласно за вршиоца дужности изабрао бившег директора… Личи ли све ово на распуштање Школског одбора и увођења принудне управе, пита се у писму упућеном СОЧ и УСПРС, “део колектива ОШ “Ратко Митровић“ уплашен због непоштовања закона“.

Просветна инспекција Градске управе за инспекцијски надзор, која је на захтев СОЧ, извршила ванредни управни надзор у ОШ “Ратко Митровић“, није имала дилема када је реч о законитости одлуке да бивши директор Мошо Николић буде именован на функцију вршиоца дужности.

– С обзиром да је именовани одласком у пензију изгубио својство запосленог, односно одласком у пензију престао му је радни однос, па не испуњава услов за постављење в.д. директора школе, јер према одредбама чл. 61. Закона о основама система образовања и васпитања за в.д. директора може бити постављено само лице које је у радном односу и сходно ст. 5. овог члана том лицу мирује радни однос на пословима са којих је постављен за време док обавља дужност в.д. директора школе. На основу тога школа, односно Школски одбор је, упозорен да је дужан да в.д. директора постави у складу са Законом, наводи се у допису Синдикату образовања Чачак, а који су потписали просветни инспектори Олгица Глишић и Миодраг Лалић.

Просветна инспекција је истовремено упутила и допис начелнику Моравичког управног округа, напомињући да ће, у случају да Школски одбор не постави директора у складу са Законом, о незаконитости рада Школског одбора обавестити Скупштину града и Министарство просвете. После недвосмисленог закључка Просветне инспекције у држави, утемељеној на владавини права, на цео случај би била стављена тачка, али не и у Србији.

Moso1

Мошо Николић

Уместо да се повинује мишљењу инспекције бивши директор је отишао корак даље. У допису који је 2. фебруара, дан пре одржавања нове седнице Школског одбора, упутио чачанској филијали Фонда за пензијско осигурање, Мошо Николић је ову институцију обавестио да одустаје од захтева за одлазак у старосну пензију. На основу овог захтева ПИО донео одлуку да обустави започети поступак, тако да је у овом тренутку потпуно нејасан Николићев статус коме је одлуком Школског одбора 30. децембра, практично престао радни однос у ОШ “Ратко Митровић“.

За вечерас (понедељак, 9. фебруар) је заказана нова седница Школског одбора пред којим је задатак да разреши ову правну рашомонијаду јер у супротном школи прети увођење принудне управе, с обзиром на незаконитост одлуке да Николић буде именован за вршиоца дужности директора.

___________

Извор: OzonPress

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: