ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » ГНЕЗДО БУНТА: Чачка су се плашили и краљ и Тито и Милошевић – с дебелим разлогом

ГНЕЗДО БУНТА: Чачка су се плашили и краљ и Тито и Милошевић – с дебелим разлогом

Advertisements

„Не пристајемо да нас држава прави будалама. Ко зна, можда ово буде увод у нови 5. октобар!“ Ове речи могле су се чути на недавном протесту чачанских просветних радника, једином који је у том обиму организован у Србији поводом смањења зарада запосленима у овом еснафу. О репутацији коју због свог заједништва и непопустљивости према властима имају чачански просветари, најбоље говори изјава министра Срђана Вербића да је овај град ’’осиње гнездо просвете’’. Ако се осврнемо на прошлост, видећемо бројне примере који доказују да је власт од овог града и његових становника углавном зазирала – и то с разлогом.

CACAK04-nekoliko-stotina-prosvetara-na-protestu-u-Cacku-foto-V.-Nikitovic_1000x0– Синдикат образовања Чачка (СОЧ) има скоро 20 година дугу традицију самосталне и храбре синдикалне организације. Имамо масовност, добру организацију и добре кадрове, а председници синдиката по школама увек су били професори уважавани међу децом и колегама. Чачак има образовне установе које су међу најбољим у Србији, а стварају врхунске ученике. Када осетимо да су тај квалитет и професионални интегритет угрожени, логично је да постајемо бунтовни – наводи Чачанин Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника  Србије.

Кроз историју се показало да Чачани не презају да уђу у оштрији конфликт са било којом влашћу, а у најсвежијем сећању је петооктобарска револуција, у којој су, по мишљењу многих, пресудну улогу одиграли управо гневни грађани Чачка. Покушавајући да проникне у суштину бунтовног односа Чачана према политичким ауторитетима, Драган Матијевић, иначе професор филозофије, каже:

bager-foto-djordje-kojadinovic_1000x0

Uvek prvi na barikadama: Čuveni čačanski bager u revoluciji 5. oktobra, Foto: Đ. Kojadinović

– Чачак је кроз деценије и векове био миграциони центар. Овде су се настањивали људи који су долазили са Јавора, Златибора, Златара и Голије. То су виолентни динарци, храбар народ са природном бистрином. Њих није лако преварити јер не подлежу идеологијама. Из те слободоумности расте и њихов бунт. Што би рекао Меша Селимовић: ’’Мисао рађа незадовољство, а незадовољство рађа побуну’’. То је принцип који функционише и у случају Чачана, а тако је, верујем, било и 5. октобра – наводи Матијевић.

Иако су живели и водили државу у различитим епохама, краљ Александар, Јосип Броз Тито и Слободан Милошевић имају једну заједничку  карактеристику – Чачак су заобилазили у широком луку и у тај град су свраћали само кад су морали.

Историја неслагања Чачка и Чачана са врховном влашћу своје корене вуче још од 19. века. Тадашња варош и њени грађани кроз читаво  столеће су били знатно наклоњенији династији Обреновић, што Карађорђевићи, након што су почетком 20. века поново дошли на власт, нису заборавили.

CACAK03-kralj-Aleksandar-na-sahrani-Stepi-Stepanovicu-foto-Istorijski-arhiv-Cacka_1000x0

Kralj Aleksandar Karađorđević na sahrani Stepi Stepanoviću, Foto: Istorijski arhiv Čačka

– У раздобљу од краја Првог светског рата до своје смрти 1934. године, краљ Александар је само једном посетио Чачак и то када је био на сахрани војводи Степи Степановићу, који је своје пензионерске дане проводио у родном граду своје супруге – наводи историчар Горан Давидовић.

Током своје тридесетпетогодишње владавине Јосип Броз је у Чачку боравио седам пута, али су то увек била пропутовања ка Ужицу, а готово никада плански није долазио у овај град. Сваки пут га је на тргу и улицама дочекивала раздрагана публика, али је Тито, како су касније  наглашавали његови сарадници, овај крај увек доживљавао као близак равногорској идеји.

CACAK02-tito-u-cacku-tokom-proputovanja-ka-uzicu-1972.-godine-foto-Istoriski-arhiv-Cacka_1000x0

Josip Broz Tito nikad planski nije došao u ovaj grad, Foto: Istorijski arhiv Čačka

Још увек се испредају приче о фијаску који је доживео Слободан Милошевић током своје прве и, испоставило се, последње посете Чачку 15. децебра 1992. године. Тадашњег председника Србије, који је био на врхунцу своје политичке моћи, извиждала је група од стотинак опозиционо оријентисаних Чачана и засула га металним новцем док је говорио испред зграде скупштине општине. Стигао је да каже свега неколико реченица пре него што га је телохранитељ Сента Миленковић увукао у општинско здање.

CACAK01-slobodan-milosevic-prvi-i-poslednji-put-u-Cacku-1992.-godine-foto-Istorijski-arhiv-Cacka_1000x0

Slobodan Milošević prvi i poslednji put u Čačku, Foto: Istorijski arhiv Čačka

– Када смо нешто касније кренули његовим службеним аутомобилом, трг се био испразнио, али је група протестаната и даље је била ту. Када смо ушли у кола, неколико припадника опозиције је притрчало до прозора са Милошевићеве стране и извређало га тако вулгарно да је и мене било срамота – каже тадашњи градоначелник Чачка, данас новинар и публициста Родољуб Петровић, који наглашава да је овај град захваљујући свом опозиционом статусу трпео само штету.

___________

Владимир Никитовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: