ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Ипак промена правилника о финансирању школа

Ипак промена правилника о финансирању школа

Advertisements
Синдикати указују да би без дела норме, па чак и без посла, могао да остане велики број ненаставног особља - психолога, педагога, библиотекара, секретара, благајника, домара, теткица...

skole

Београд – Министарство просвете промениће правилнике о начину финансирања основних и средњих школа, потврђено је Данасу у том министарству, али о детаљима нису желели да говоре.

Праву буру међу просветним радницима изазвало је Стручно упутство о формирању одељења у школској 2015/2016. години, које је школама прослеђено 14. јула. У том документу се наводи да се формирање одељења врши према мерилима утврђеним спорним правилницима о критеријумима и стандардима за финансирање основних и средњих школа, за које је још пре два месеца речено да ће бити повучени. И док синдикати тврде да је у питању грешка, из Министарства просвете објашњавају да Стручно упутство о формирању одељења нема везе са финансирањем, али да су током израде тог документа морали да се позову на важеће правилнике.

– У допису Министарства просвете, које је оно упутило школама поткрала се велика грешка, која је изазвала пометњу у свим школама. У њему су наведени погрешни правилници, које је министар, на инсистирање синдиката, повукао пре два месеца. Договорили смо се са Министарством просвете да свим директорима школа пошаљу исправку – каже Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије.

Објашњење тражи и Унија синдиката просветних радника. Јасна Јанковић, председница Уније, каже за Данас да су након објављивања спорних правилника у априлу указали на лоша решења и да су од челника Министарства просвете добили уверавања да ће у најскорије време бити измењени. Синдикати указују да би у супротном без дела норме, па чак и без посла, могао да остане велики број ненаставног особља – психолога, педагога, библиотекара, секретара, благајника, домара, теткица…

На лоша решења из правилника недавно је упозорио и Синдикат образовања Србије. Њихове процене говоре да би се због нове формуле за израчунавање броја запослених на удару нашле, пре свега, „патуљасте“ школе, односно оне са мање од 32 одељења, јер неће моћи да имају ангажоване неке запослене са пуним радним временом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: