ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Уџбенике уређују пре распуста

Уџбенике уређују пре распуста

Један од најважнијих проствених прописа ускоро пред посланицима народне Скупштине. Вербић у мају, услед притисака издавачких лобија, повукао закон.

srdjan-verbic

НОВИ закон о уџбеницима требало би ове недеље да буде усвојен на седници Владе Србије, сазнају „Новости“. После тога би хитно могао да се нађе и пред посланицима, да га усвоје пре летње паузе која почиње за десетак дана. Мада о томе за сада нема најава.

Спорни закон министар просвете Срђан Вербић повукао је из скупштинске процедуре у мају, на дан када је већ био на дневном реду, правдајући своју одлуку притисцима издавачких лобија. Са законом се увелико касни. Министар Вербић је прошлог месеца најавио да ће до првог јула овај документ стићи поново пред посланике, а „зелено светло“ за њега још није дала ни Влада Србије.

– Ове недеље Закон о уџбеницима није у плану, а вероватно ни следеће – каже за „Новости“ Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије. – Али то не значи да закон неће бити усвојен у предвиђеном року, да почне да се примењује од првог септембра.

Посланици се у скупштинске клупе традиционално враћају у другој половини августа. То значи да, ако до краја јула овај важни пропис не буде усвојен, то ће морати да буде урађено у фото-финишу, пред нову школску годину.

А текст закона који је Вербић, на опште изненађење, повукао у мају, садржао је бројне значајне измене. Требало је да уџбеницима лимитира цену, па би, према Вербићевим најавама, уџбеници били између 20 и 30 одсто јефтинији. Требало је да буде ограничен и обим уџбеника, начин и услови издавања, увођење електронских додатака књигама… Планирано је и стављање тачке на „легалну корупцију“, тј. на то да издавачи наставницима и директорима дају поклоне и плаћају семинаре, у замену да ови изаберу њихове комплете књига.

Поједини издавачи нису били задовољни овим документом који је, како је речено из Министарства просвете, био скројен по мери ђака, а не по мери издавача. Тако је Вербић повукао закон, јер је, како је тада рекао, постојала бојазан да амандманима буде потпуно обесмишљен.

Спорна верзија закона је промењена, након чега је из Министарства просвете поручено да ниједна кључна одредба није измењена суштински, већ да су у закон унете само новине које ће јаче потвдити његове главне одредбе.

РЕКОРДЕРИ У РЕГИОНУ

ПРЕМА броју уџбеника и издавача Србија је рекордер у региону. За основну и средњу школу у оптицају је око 1.700 наслова – уџбеника, радних листова, граматика, приручника… Ове књиге издаје чак 78 лиценцира издавача. Убудуће ће се уџбеник штампати само ако се за њега одлуче наставници који предају одређеном броју ђака. Повучена верзија тражила је заинтересованост десет одсто генерације, а нова ће највероватније дозволити штампање и ако уџбеник изабере пет одсто генерације.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: