ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Школе против отпуштања педагога и психолога

Школе против отпуштања педагога и психолога

НОВИ САД – Представници школа и синдиката последњих месеци негодују због, како кажу, новог оштрог Правилника којим се рачуна финансирање школа, јер он значи отпуштање стручног особља, међу којима психолога и педагога. Из Министарства просвете најављено је недавно да ће укрупњавањем норми часова, према грубој процени, око хиљаду просветних радника до 1. септембра добити отпремнине.

Вишка радника у просвети има, али не треба ићи преко леђа оних који су најпотребнији школама, кажу директори школа мислећи, најпре, на педагоге и психологе који су од велике важности.

„Свака школа, да ли има 500 ученика или 1500 ученика, треба да има и психолога и педагога и толико имамо проблема у школама и толико су потребни и да помогну наставницима и родитељима и резање таквих радних места никако није у реду“, оцењује Душан Косановић, председник Актива директора основних школа.

Из Синдиката просветних радника наводе да поменути правилник има грешака, те да нису сагласни са његовим оштрим мерама.

„Ригидно се смањује број запослених који се односи на секретаре, рачуноводство, психолога, педагога. Значи за тај део који је ненаставно особље. До сад је реорганизације, реформа у школама пратила број наставног особља. Ми се у принципу не слажемо са оваквим оштрим мерама, тај приступ мора другачије да буде дефинисан кроз реорганизацију школа“, указује Томислав Живановић из Синдиката просветних радника.

У Министарству просвете кажу да се ради измена Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа које обављају делатност основног и средњег образовања и васпитања, на основу података сакупљаних из школа претходних месеци.

„Оно што смо, нажалост, увидели је да тај правилник у многим школама није био поштован, као и да ми у неким школама имамо запослених више него што је правилник захтевао. Због многобројних примедби које смо добили и ваљаних анализа закључили смо да ипак треба тај правилник кориговати. Наравно, не можемо да враћамо на стари. Морамо да га учинимо финансијским, економски, али и педагошки оправданим. Радимо анализе на основу података из праксе, из школа“, тврди Снежана Марковић, помоћница министра просвете.

Из ресорног Министарства поручују да се коригован Правилник може очекивати до краја месеца.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: