ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Вербић: Спремне отпремнине, што пре направити листе

Вербић: Спремне отпремнине, што пре направити листе

Министарство просвете се труди да са синдикатима и директорима школа што пре направе листе оних који ће уз отпремнине напустити просвету, изјавио је ресорни министар Срђан Вербић

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да су коначно ове године буџетом предвиђене отпремнине за запослене у просвети те да се то министарство труди да са синдикатима и директорима школа направе што пре листе.

Наводећи и да се траже, ако је могуће, стимулативне отпремнине, Вербић је новинарима рекао и да је Министарство просвете радило на разионалаизацији броја државних службеника и пре него што је први пут поменут Закон о максималном броју запослених, као и да министарство покушава да учини систем ефикаснијим.

“Систем није ефикасан зато што имамо исцепкану норму часова, па онда имамо више наставника који држе по неколико часова уместо да имамо једног, ако је икако могуће, који држи 20 часова у некој школи. Са оваквом исцепканошћу норме заправо имамо људе који фактички не припадају ниједној школи, не осећају се као део колектива, а губимо на ефикасности и већа су издвајања из буџета због осигуарања, социјалних давања…“, истакао је Вербић.

Како каже, то је нешто што је био захтев чак и самих синдиката на почетку.

“Пре годину дана смо разговарали о томе како би самим синдикатима одговарало да коначно уместо листе технолошких вишкова са којом не знамо шта ћемо покушамо да добијемо из буџета отпремнине за те људе који су остали без часова“, истакао је министар.

Према његовим речима, реално људи са малим бројем и без часова и онако не могу да живе од надокнаде коју имају од просвете и морају да раде нешто друго и њима би свима одговарало да добију отпремнине.

Истичући да су критеријуми већ јасни, министар је навео да није задовољан њима јер су изашли као компромис у преговорима са синдикатима током петомесечног штрајка, а захтев синдиката је био да се испоштују у потпуности листе технолошких виошкова.

“Мислим да је свима нама много боље да отварамо конкурсе за нова радна места без обзира да ли је неко технолошки вишак или не и да притом највише вреднујемо квалитет, а не колико је неко провео у просвети и какав је социјални статус“, рекао је Вербић.

По овоме човек са мање година стажа који је бољи професор може да остане без посла.

“То је саставни део критеријума. Критеријуми су јавни и то је део Посебног колективног уговора који смо потписали са синдикатима“, рекао је Вербић додајући да то није добро за ђаке и да се надам да ће што мањи број младих људи остати без посла због таквих критеријума.

Advertisements

1 коментар

  1. Kokan каже:

    Koji kreten, sami su napravili takav sistem da jedan prosvetni radnik radi u 2-3-4 škole, i još uvek je taj princip primaran. Nismo imali glupljeg ministra godinama.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: