ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Без отказа ненаставном особљу

Без отказа ненаставном особљу

Advertisements

Радна места библиотекара, секретара, педагога, психолога, теткица и другог ненаставног особља у основним и средњим школама, сигурна су бар наредне школске године. Министарство просвете изменило је спорне правилнике о начину финансирања основних и средњих школа, који су према ранијим проценама синдиката, претили да без посла оставе скоро 3.000 људи.

Међутим, и новообјављени правилник о критеријумима и стандардима за финансирање основних школа донеће проблеме запосленима, тврди Александар Ничић, из Синдиката образовања Србије.

– Правилник за основне школе промењен је само у два члана. Новина је да школа која има до 24 одељења може имати секретара који је ангажован најмање са пола радног времена, док је по правилнику из априла то било много драстичније, односно секретар је могао да буде ангажован и са мањим процентом од тога. Проблем је што ће се већина чланова из новог правилника примењивати од почетка школске 2016-2017. године, што значи да су радна места ненаставног особља сигурна само у предстојећој школској години – каже за Данас Ничић.

Он додаје да су синдикати добили простор да „наставе битку“, јер „смањивање броја стручних сарадника и процента ангажовања административних радника и секретара у основним школама нема оправдања док се у исто време гомилају административни и правни послови и повећава број ученика којима је неопходна подршка психолога и педагога“. Ничић указује на још једну нелогичност.

– Најтужније је што измена правилника за основне школе предвиђа да ће се до почетка његове примене у погледу утврђивања броја запослених, материјалних трошкова у школи и осталих трошкова, примењивати правила садржана у пропису из 1993. који је престао да важи. То практично значи да мењамо промењени правилник како би још мало важио онај који је престао да важи – истиче Ничић, напомињући да су у правилнику о финансирању средњих школа углавном прихваћене сугестије синдиката.

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже за наш лист да ће на данашњем састанку са представницима Министарства просвете тражити да и за секретаре у основним школама важе стари прописи у предстојећој школског години, односно да свака осмолетка, без обзира на број одељења, има једног секретара.

– Што се тиче правилника о финансирању средњих школа ситуација је чак повољнија за педагоге и психологе, него што је то било раније. Сада је предвиђено да и школе од осам до 15 одељења имају стручног сарадника са одређеним процентом радног ангажовања – објашњава Брајковић, напомињући да су, гледано у целини, правилници повољни за запослене у школама.

Подсетимо, Министарство просвете је у априлу донело нове правилнике о финансирању основних и средњих школа, али је одмах након бурне реакције синдиката, удружења педагога, психолога и директора школа, министар просвете Срђан Вербић обећао да ће тај документ бити измењен. Нова узбуна међу запосленима је настала средином јула када је школама прослеђено стручно упутство о формирању одељења, у коме се Министарство позива на спорне правилнике о финансирању образовних установа. Синдикати су опет негодовали, а из Министарства је тада објашњено да стручно о упутство о формирању одељења нема везе са финансирањем, али да су током израде тог документа морали да се позову на важеће правилнике.

Слободна радна места на порталу

Министарство просвете упутило је јуче допис директорима школа да податке о слободним радним местима унесу на нови портал skole.mpn.gov.rs. На том сајту уносе се и подаци о технолошким вишковима, а обе листе, које поред директора школа треба да потпишу овлашћени представници синдиката, морају да се доставе школским управама до 26. августа.
Advertisements

3 коментара

  1. Потпуно је неприхватљиво д се доносе и мењају многи Правилници и закони о образовању али се „е може“ донети Правилник о директорском испиту , чиме се омогућава директорима да без одговарајућих знања владају школама као фараони !!!!

    Свиђа ми се

  2. Потпуно је неприхватљиво д се доносе и мењају многи Правилници и закони о образовању али се „nе може“ донети Правилник о директорском испиту , чиме се омогућава директорима да без одговарајућих знања владају школама као фараони !!!!

    Свиђа ми се

  3. Потпуно је неприхватљиво дa се доносе и мењају многи Правилници и закони о образовању али се „nе може“ донети Правилник о директорском испиту , чиме се омогућава директорима да без одговарајућих знања владају школама као фараони !!!!

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: