ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Без помака ка испуњавању захтева просветара

Без помака ка испуњавању захтева просветара

Advertisements

Просветни радници у Србији имају најнижа просечна примања у региону. Њихова просечна плата износи 42.000 динара, односно око 350 евра. Не чуди онда што су одмах са почетком школске године, у септембру, најавили нови штрајк, иако је и претходна била веома бурна и трауматична, како за ђаке и њихове родитеље, тако и за просветне раднике, због најдужег штрајка у историји просвете, који је трајао скоро шест месеци. Током штрајка, учитељи, наставници и професори, скраћивали су часове на 30 минута. Било је и неколико целодневних обустава рада, а просветари су повремено, и на уличним протестима, тражили повећање плата и увођење платних разреда.

Страсти су се на крају ипак смириле. Просветари су добили обећање да ће њихови захтеви бити испуњени, па је штрајк окончан, а школска година приведена крају. Међутим, пет месеци након потписивања споразума о прекиду штрајка, који је предвиђао испуњавање захтева учитеља, наставника и професора, до краја ове године, чини се да Влада Србије, још увек није ништа учинила, а положај просветних радника није се променио.

Прошлогодишњи шестомесечни штрајк кулминирао је у априлу када је постало неизвесно да ли ће школска година уопште бити регуларно окончана јер су просветни радници све мање времена проводили у учионицама, а све више на уличним протестима. Атмосфера је доведена до усијања јер је власт упорно избегавала да одговори на све гласније протесте просветара, који су се тада чули са такозваних јавних часова на улицама.

„Да запишемо час. Редар? Редар је министар Вербић, али он је неоправдано одсутан. А благајник, да ли је он ту? Благајник је ММФ, он се налази у Швајцарској. А ко је присутан? Присутни су најбољи ђаци. Наставна тема је морал и етика, а наставна јединица спасавање образовног система Србије. Тип часа: обнављање деведесетих! Облик рада: фронтални и ненасилни, а наставна метода, наравно, демонстративна. Наставно средство: пиштаљке”, чуло се на једном од протеста.

На крају су се страсти ипак смириле. Просветари су добили обећање да ће њихови захтеви бити испуњени до краја ове године, па је штрајк окончан. Ђаци на време оцењени, а школска година, како-тако, приведена крају.

Међутим, пет месеци, након потписивања споразума о прекиду штрајка и најављеног испуњавања захтева просветара до краја ове године, чини се да Влада Србије још увек није направила никакав помак ка испуњавању постављених захтева. Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, каже да до сада није реализовано ништа од захтева просветара и да Влада није испунила ништа од онога што је потписано.

„То кажем због тога што се ми апсолутно нисмо померили даље од потписаног документа, нити је Влада било шта испунила до овог момента. Први разлог нашег штрајка је било враћање плата на ниво од пре смањења. Од тога за сада није ништа реализовано”, каже Јанковић.

Наша саговорница каже да још увек није реализован ни други захтев просветара – доношење Закона о платним групама и платним разредима, који би требало да поправи изузетно неправедан положај просветних радника у односу на запослене у осталим јавним службама, због чега би просветари у Србији могли поново у штрајк већ почетком наредне године.

„Чини се да држава нема снаге да донесе, а камоли да спроведе Закон о платним разредима, због чега ћемо имати велики проблем. Све то на шта се држава обавезала, што се тиче материјалног положаја запослених у образовању, треба да се испуни до краја 2015. године, а платни разреди треба да ступе на снагу 1. јануара 2016. године. Сада, из ове перспективе, чини ми се да ћемо поново морати да штрајкујемо да бисмо добили оно што смо након прошлог штрајка већ договорили и потписали са Владом”, истиче Јасна Јанковић.

Због свега тога, учитељи наставници и професори, којима су одлуком Владе Србије о смањењу плата запосленима у јавном сектору, ионако мале плате скресане за још 10 одсто и даље су незадовољни својим свеукупним социјалним положајем, а посебно зарадама које су и још увек мање од републичког просека. Према речима председнице Уније просветних радника Србије, учитељи, наставници и професори у Србији подносе терет велике вишегодишње кризе у земљи и у свету, али их, више од лошег материјалног положаја, боли однос друштва према онима који образују младе нараштаје, који је све гори.

„Учитељи, наставници и професори у Србији, без обзира да ли раде у основним или средњим школама, имају седми степен стручности, тако да су им плате исте. Наше плате су, обзиром на републички просек који је 44.000 динара, поново испод тог просека и износе око 42.000 динара у просеку. Што се тиче нечег другог што је подједнако важно, а то је колико је наше занимање на цени, не мислим материјално, већ духовно, чини ми се да заиста можемо да кажемо да је тај положај све гори. Уколико се нешто драстично не промени, чини ми се да ћемо тек имати велике проблем у односима између професора и ученика”, наводи Јанковић.

И професори са којима смо разговарали, очекују да држава, поред хитног побољшања материјалног положаја просветних радника, мора озбиљно да поради и на реформи образовања, као и на образовној стратегији јер, како кажу, добро образовање подразумева и одговарајућа улагања државе.

Advertisements

2 коментара

  1. Испод просека каже:

    Како сте стигли до бројке 42000 динара? Имам двадесет година радног стажа, пуну норму и плату мању од наведене.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: