ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Највише се жале на оцене

Највише се жале на оцене

Advertisements

Градској просветној инспекцији од почетка године стигло више од 1.300 пријава. Жалбе подносе родитељи, али и наставници и ученици

ОЦЕНЕ, понашање наставника, поправни испити, мањак места у вртићима најчешћи су разлози због којих стижу жалбе Градској просветној инспекцији. На адресу школских инспектора, од почетка године је стигло 1.339 пријава, што је за око 300 мање него претходних година.

Како истичу у Секретаријату за образовање и дечију заштиту, „тужиоци“ су, углавном, родитељи, док је примедби наставника и ученика веома мало. Тако је надлежнима стигло тек пет жалби које се потписали ђаци, а по броју притужби, „мртва је трка“ између основних и средњих школа.

– Родитељи се најчешће жале на оцењивање ученика, како из одређених предмета, тако и из владања – кажу у Секретаријату. – Следе примедбе на понашање наставника, али и на разредне и поправне испите. Када су у питању ученици, они углавном имају примедбе на испите и понашање вршњака.

Ђаци се инспекцији обраћају најчешће због вршњачког насиља, које иде од гуркања, пљувања, до озбиљних притужби које захтевају ангажовање тимова за спречавање ове појаве.

Пошто просветни инспектори не могу да уђу у учионице, некада је врло тешко утврдити шта је права истина. Ипак, уколико се покаже да је жалба оправдана налаже се предузимање одговарајућих мера како би се решио проблем.

НЕДОСТАЈУ ИМ ИНСПЕКТОРИ

РАД више од 280 основних и средњих школа у престоници и више од 300 вртића, контролише само 19 просветних инспектора. У Секретаријату за образовање и дечију заштиту истичу да би рад био ефикаснији, када би било ангажовано више инспектора.

НАДЛЕЖНИ И ЗА ОБДАНИШТА

У НАДЛЕЖНОСТИ просветне инспекције, осим основних и средњих школа, су и предшколске установе. За првих 11 месеци стигла је 281 жалба на рад вртића, а највише се односило на немогућност уписа деце у обданиште.

ТУЖБЕ НА ИЗБОР ДИРЕКТОРА

ИНСПЕКЦИЈИ стижу и притужбе на избор директора или наставника, али су им тада „везане руке.“ У надлежности им је само да утврде да ли је кандидат имао одговарајућу стручну спрему и да ли има сагласност школске управе.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: