ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Учитељи сиромашни, ђаци необразовани

Учитељи сиромашни, ђаци необразовани

Advertisements

„Ситуација у којој се већ 17 година налазе професори и сви остали у ланцу просвете има погубне последице на квалитет српског школства. Ускраћени су сви, а највише ђаци, којима се не пружа адекватан, модернији и бољи начин образовања. Професори су деморалисани, боре се за опстанак и тешко да могу да промене нешто набоље. Један колега из Чачка чак и таксира, поред тога што мора да држи и приватне часове да би обезбедио породицу. Дакле, цео систем не ваља и крајње је време да се то промени.“

Овако за „Вести“ говори Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она и већина њених колега огорчени су на Владу Србије која је недавно издвојила 17 милиона евра као једнократну помоћ за око 160.000 запослених у просвети и предшколским установама (око 60 евра за сваког). Синдикати просвете то сматрају понижењем и подсећају да се Влада крајем априла обавезала да ће им до краја године исплатити помоћ у висини једне плате.

– Узели су нам 10 посто, а вратили четири, и то на износ умањене плате. Биће нам потребно три године да се вратимо на ниво из 2014. године – објаснила је Јанковићева, свесна да многе њене колеге тешко живе и да ће због тога прихватити тај новац.

Advertisements

1 коментар

  1. Zvezdana каже:

    Došla sam u London iz Osijeka prije 23 godine. Nakon 11 godina rada u osnovnim i srednjim školama kao profesor književnosti, od svega što sam vidjela i doživjela u Engleskoj, najviše me šokirao britanski obrazovni sistem. Promjene o kojima vi govorite u svojim tekstovima, su veoma prepoznatljiva, normalna i uobičajena praksa ovdje. Žalosno. Radni dan nastavnika ovdje je toliko dugačak, a s obzirom da taj nastavnik stanuje na periferiji (pa mu treba 2 sata i više da stigne kući) – nema ni vremena ni mogućnosti za taksiranje. Možda neki dodatni posao vikendom. Male plaće su manji problem od sistematskog zaglupljivanja i upropaštavana mladih generacija. Suviše malo pažnje se polaže na dobre rezultate u školi, uspjehe u omladinskom sportu, dobrotvornim akcijama, zajedničkom radu… Ako možete u svoje akcije uključiti i učenike i roditelje (i širu familiju) i nastavnike i lokalnu zajednicu i onda pisati o tome, pokazivati na TV… Svaka vaša akcija i program koji je fokusiran na pravim srpskim, kršćanskim i porodičnim vrijednostima donosi svima dobro i definitivno smanjuje utjecaj „Reality-TV programa“ i truleži koja dolazi (uglavnom) sa Zapada.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: