ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Дуално образовање захтева богатије друштво

Дуално образовање захтева богатије друштво

Advertisements

У Чачку се одржава Скупштина “Заједнице Економских, Правно-биротехничких, Трговинских и Угоститељско-туристичких школа Репубике Србије. Теме Скупштине су актуелности у средњем стручном образовању као и унапређењу образовног система Србије.

Dualno obrazovanjeЗаједница је формирана са циљем унапређења рада у школама, бољој организацији такмичења, организације виртуелних предузећа, унапређења уџбеника, наставних планова и програма.

Миле Саковић директор Економске школе и председник Управног одбора Заједнице, каже да сарадња школа са Министарством просвете до сада није била најбоља, због чега се неки ствари решавају на брзину, посебно када су у питању нови смерови у економским школама.

Када је у питању најава увођења дуалног образовања у Србији, о чему се последњих месеци доста говори, Саковић упозорава да такав систем захтева много богатије друштво него што је то случај код нас.

– Дуално образовање је углавном опредељено ка трогодишњим школама и школама занатског типа. За сада се тај део неће дотицати школа које чине нашу Заједницу. Али тај део реформи захтева много богатије двуштво које ће моћи да дуални систем образовања доведе на тај ниво који је на нивоу који постоји у развијеном свету, конкретно у Немачкој – каже Саковић.

Председник Заједнице и директор Економске школе у Чачку Владан Ницовић, каже да ће у току ове и наредне седмице бити одржан округли сто по питању дуалног образовања на коме ће учествовати представници Савета за средње стручно обвазовање, а где ће бити представљен концепт дуалног образовања који су предложили експерти из Немачке.

Ницовић подсећа да је Економска школа у Чачку увела низ нових смерова где је изражен практичан рад, али да се већина ученика ипак одлучује да настави студије јер нема посла.

– Оно што смо ми урадили са пет наших занимања које смо увели то је да смо занимања из области економије, права и администрације пре свега приближили пракси. Децу смо упутили за припрему за свет рада. Међутим, економска ситуација није таква у нашем друштву да деца после школе одмах могу наћи посао, па се најчешће одлучују за наставак школовања. Дуално образовање подразумева да наши ученици прво нађу радно место, а да се у школама дообразују и да на тај начин стекну квалификације и компетенције за рад – напомиње Ницовић.

Помоћник градоначелника Чачка Александар Дачић, обећао је даљу подршку града школама, подсећајући да је то био случај и до сада.

– Град Чачак ће наставити са улагањем у образовање као што је то чинио и до сада и по чему смо препознатљиви у Србији. Близу трећина нашег буџета одлази на друштвене делатности и на сектор образовања. Дуално образовање није тема са којом се бави локална самоуправа, али ми ћемо бити ту да пружимо подршку у мери у којој се то буде захтевало од нас. Подсетићу да је град сопственим средствима финансирао изградњу школе у Мрчајевцима, зграду Музичке школе и нешто раније објекат Прехрамбено-угоститељске школе. Образовање је кључ развоја сваке државе па тако и наше – каже Дачић.


Извор: Ozon press

Advertisements

1 коментар

  1. […] Просветни информатор: Дуално образовање захтева богат… (3.12.2015) […]

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: