ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Школа мора да реагује

Школа мора да реагује

Advertisements

Београд – Како да наставници и други запослени у школама препознају да ли су деца жртве трговине људима, како да им помогну и кога да обавесте уколико у то посумњају, неке су од тема дводневне обуке за запослене у школским управама и школама, коју организују Група за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете и Центар за заштиту жртава трговине људима.

trgovina ljudima

Обуку ће проћи координатори за заштиту од насиља из школских управа и по један представник из сваке школе, а идеја је да се тај број повећа и да се на нивоу сваке школске управе у Србији оформи тим који би пружао подршку „на терену“ наставницима и другим запосленим у образовним установама, као и да се успостави јасна процедура ко, када и на који начин треба да реагује уколико се посумња да је неки ученик потенцијална или стварна жртва трговине људима, објашњава за Данас Биљана Лајовић, из Групе за превенцију насиља и дискриминације.

– Током рада на заштити од насиља схватили смо да ризику од трговине људима нису изложена само деца из маргинализованих група, што је најчешћа предрасуда, као и да образовни систем није довољно осетљив да то препозна и да их заштити. Школа је важна карика у том ланцу, јер ако се дете не појављује на настави то треба да буде сигнал да се нешто дешава. Уколико су испуњени још неки индикатори, које смо дефинисали у сарадњи са Центром за заштиту жртава трговине људима, полицијом и правосуђем, запослени у школи треба да знају кога да обавесте, да би систем реаговао на време. У том смислу је веома важна улога одељенских старешина, али и учитеља, јер су жртве трговине људима и деца раног школског узраста – каже Лајовићева.

Лидија Милановић из Центра за заштиту жртава трговине људима наводи да је прошле године међу жртвама у Србији било 53 одсто деце, а највише их је имало између 13 и 16 година.

Она каже да су жртве изложене различитим видовима експлоатације, од сексуалне и радне експлоатације, просјачења, вршења кривичних дела… Истиче да се сексуална експлоатација најчешће открива јер је у кривичном законодавству најуочљивија, али да је систем најмање осетљив на радну експлоатацију.

– Трговина људима је веома раширена појава и велики друштвени проблем, који се у Србији тешко препознаје. Постоји уверење да су жртве страни држављани, да се најчешће ради о сексуалној експлоатацији и да су то пунолетне особе. Међутим, у Србији пре свега имате експлоатацију наших држављана која се одвија у нашој земљи. Трговина људима је видљива у екстремним ситуацијама – каже Милановићева.

Она истиче да нема типичних примера која деца су жртве трговине људима, али је свим случајевима заједничко то што починилац злоупотребљава дечју рањивост.


Извор: Данас

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: