ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » ОТКАЗИ У ПРОСВЕТИ: Вишак предавачи изборних предмета

ОТКАЗИ У ПРОСВЕТИ: Вишак предавачи изборних предмета

Advertisements

Бар 1.000 предавача изборних предмета у основним и средњим школама могли би да буду први на листи за отказе у наредној години.

У 2016. планирано је смањење броја запослених у јавном сектору за 29.000. До 2. фебруара број државних службеника мора да буде мањи за 14.500 у односу на крај 2014. године, а у Влади свакодневно траже нови простор за рационализацију.

Како сазнаје “Блиц”, у Немањиној 11 сложни су да у просвети има предавача који нису нужно потребни и којима би се могла наћи замена. У првом реду у питању су наставници изборних предмета којима је то једини посао, а које би могле да замене колеге са других предмета.

У Србији има око 3.000 образовних инситуција и више од 141.000 запослених па се процењује да би на мети могло да буде бар 1.000 предавача изборних предмета. У основној школи ђацима су обавезни изборни предмети веронаука и грађанско васпитање, а изабрани изборни руке у тесту, чувари природе, лепо писање, шах, домаћинство, сликање и вајање, рачунарство и информатика… Веронаука и грађанско су обавезни и у средњим школама, док свака стручна средња школа има и по два додатна изборна стручна предмета. У електротехничким школама изборни су, рецимо, математика и физика.

Зоран Аврамовић, директор Завода за унапређење и образовања и васпитања, каже за “Блиц” да се рационализацијом изборни предмети не би укидали, али да би реформе могле да се одвијају у смеру да их предају професори сродних предмета.

– Многи наставници данас имају фонд по 20 часова недељно, а норма је око 40. Простор, дакле, постоји и могао би се попунити са изборним предметом – оценио је Аврамовић за “Блиц”.

Његов помоћник Гордана Мијатовић додаје за наш лист да је правилником предвиђено да наставници поред свог предмета предају и сродни, али да вероватно постоје и они којима је једини посао изборни предмет.

Вербић: Смањење у веронауци

Министар просвете Срђан Вербић недавно је предложио да се веронаука и грађанско васпитање похађају у четири разреда основне школе уместо у свих дванаест. Ту такође постоји простор за смањење предавача, али ће о том предлогу одлучивати Завод за унапређивање образовања и васпитања.


Извор: Блиц

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: