ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može

Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može

Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može, na opšte oduševljenje njihovih nevaspitanih roditelja, koje država direktno štiti.

Kako da vaspitamo našu decu? Gde grešimo?

Ako ih učimo da budu učtivi i pažljivi prema drugima, to se ismejeva među nevaspitanim i bezobraznim. Ako tražimo da budu kulturni i ljubazni, sprdaju se sa njima prostačine i divljaci. Ako im kažemo da budu vredni i da marljivo uče, smeju im se budući političari, tajkuni i kriminalci. Ako im kažemo da se ne tuku i sve rešavaju mirnim putem, napadaju ih nasilnici i siledžije.

Šta da radimo? Kako decu da vaspitavamo?

Ta pitanja postavljaju vaspitani roditelji. Oni koji su svoju decu vaspitali. Nevaspitani roditelji nemaju nikavih dilema. Njihova deca su nevaspitana.

Kako nevaspitanu decu vaspitati?

Bilo bi logično da se prvo prevaspitaju njihovi nevaspitani roditelji. Međutim, to prevaspitanje jako teško ide.

Zapravo, ko to treba da uradi?

Škola ne može da prevaspita nevaspitane roditelje. Pokušava da promeni njihovu nevaspitanu decu. Teško ide, jer nema podršku od države. Nevaspitana deca se vraćaju u porodice nevaspitanih roditelja. Država je potpuno digla ruke od vaspitanja dece u školama. Stvar da bude gora, država je zakonskim merama zaštitila nevaspitanu decu. Tako je država podržala nevaspitane roditelje da prave od svoje nevaspitane dece probleme u društvu.

Pošto država nema stroge kazne prema nevaspitanim roditeljima i njihovoj nevaspitanoj deci, oni smatraju da im je sve dozvoljeno i maltretiraju vaspitanu decu i njihove roditelje. Sistemski se to namerno radi. Nevaspitana vlast podržava nevaspitane roditelje i njihovu nevaspitanu decu. Krug zla je zatvoren. Dobro je ostalo izvan tog kruga i mora samo da se snalazi.

Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može, na opšte oduševljenje njihovih nevaspitanih roditelja, koje država direktno štiti.

Objasnio sam u ranijim tekstovima da se to namerno radi, da država ne kažnjava nevaspitane, jer se na taj način urušava škola, kao javna institucija, a roditelji i deca drže u stalnom strahu od nasilja. Doktrina neoliberalnog kapitalizma je upravo određena tim izazvanim strahom, jer se onda otvara veliki prostor za razvoj privatnog školstva, nasuprot nesposobnom javnom školstvu. U privatnom školstvu se to nasilje ne dozvoljava.

Pred tom udruženom silom zla, koju država brani, rušeći institucionalne temelje same države, ostali su nastavno osoblje, vaspitana deca i njihovi roditelji.

Šta može nastavno osoblje da uradi?

U kriminalizovanom društvu, gde je vlast korumpirana i izdajnička, gde se sve vrednosti namerno uništavaju, ne možemo tražiti od učitelja i učiteljica, nastavnika i nastavnica da rade ono što treba da rade institucije države zadužene za borbu protiv nasilja i agresije nevaspitanih članova zajednice.

Nastavno osoblje nije plaćeno da se obračunava sa nasiljem u školi, nego to moraju da rade odgovarajući državni organi. Nastavno osoblje mora da se bori za poboljšavanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, umesto da vodi rat sa nevaspitanim roditeljima i njihovom razmaženom decom.

Danas je nastavno osoblje u školama izloženo teroru nevaspitane dece i njihovih roditelja. Uplašeni su da bilo šta preduzmu, jer iza njih ne stoji država, pa se nastavno osoblje povlači pred bahatošću i bezobrazlukom nevaspitanih. To povlačenje daje novi podstrek za nasilje nevaspitanih. Umesto da budu strogo kažnjeni od strane državnih institucija, nasilnici povlačenje nastavnog osoblja smatraju svojom velikom pobedom i nastavljaju da luduju.

Tako pred naletom ludila nevaspitane dece i nevaspitanih roditelja direktno ostaju vaspitana deca i vaspitani roditelji. Nikoga više nema između njih.

Šta tada da se radi? Ko treba da zaustavi te nasilne ludake? To je pitanje koje muči vaspitanu decu i njihove roditelje. Ali, oni nemaju više vremena da misle o tome, jer su direktno izloženi nasilju.

Vaspitana deca počinju da pate u školi i osećaju se zlostavljanim. Sve što su ih roditelji učili, palo je u vodu. Sve se to urušilo pred naletom nasilnika. Deca nemaju snage sama da se izbore sa tim problemom. Vaspitana deca ne mogu preko noći da postanu nevaspitana. Ne mogu da promene svoje ponašanje.

Vaspitana deca postaju žrtve svoga vaspitanja.

Vaspitani roditelji se nalaze u velikoj dilemi. Šta da rade? Nešto moraju da preduzimaju. Ne mogu da ostave svoju decu na cedilu. Ne mogu da dozvole da im deca budu maltretirana. Ne mogu da pogaze svoje vaspitne principe.

Znam da se mnogo roditelja nalazi pred ovim problemom. Znam da je većina roditelja vaspitana i da su vaspitali svoju decu. Znam da je mali broj nevaspitane dece i nevaspitanih roditelja.

Zašto dozvoliti manjini da maltretiraju većinu?

Većina mora da se udruži. Većina mora da se organizuje. Većina mora da pokaže zube.

Dragi roditelji,

Jedini način da odbranite svoju decu i svoje životne vrednosti je da pokažete zube. Lepim vaspitanjem se ne mogu nevaspitani dovesti u red. Nevaspitani razumeju samo logiku sile. To njih plaši, jer su oni duboko u duši kukavice. Mekušci i jajare. Slabići, koji se hrane strahom neorganizovane većine.

Vaspitani roditelji moraju da se organizuju. Vaspitani roditelji moraju da nateraju državne institucije da rade svoj posao. Vaspitani roditelji moraju da preuzmu stvari u svoje ruke. Primorajte državne organe da rade posao za koji su plaćeni. Ne čekajte da se oni smiluju. Stanite uz svoju decu! Branite vaše vaspitne principe! Pokažite deci kako treba da se bore kroz život.

Nema predaje pred nasiljem! Uzvratite istom merom! To je jedino čega se nasilje plaši. Većina je na vašoj strani.


Piše: Branko Dragaš

Advertisements

29 коментара

 1. […] Source: Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može […]

  Свиђа ми се

 2. Sladjana Dobrota каже:

  Reblogged this on mudrolije and commented:
  Nevaspitana dec asu sistematski zaštićena

  Свиђа ми се

 3. Goran Rakić каже:

  Nisu nevaspitana nego su namerno naopako,nakaradno i opasno vaspiitana te su,kao takva, zaštićena od sistema.Sledeće je . regrutacija istih.

  Свиђа ми се

 4. kristina каже:

  Kakva rečnik!

  Свиђа ми се

 5. mikii каже:

  sta da vam kazem uciteljica mi je jednom prilikom ispricala pricu da joj je djak rekao,tata mi je reko da mogu da rdim sta hocu i da mi ne mozes nista pitam se pitam dali je realno u ovakvom slucaju ocekivati od ucitelja da nam vaspitaju decu ili mi kao roditelji negde gresimo

  Свиђа ми се

 6. Sladjan каже:

  Ključna NEISTINA,na kojoj je koncipiran ceo tekst:“Doktrina neoliberalnog kapitalizma je upravo određena tim izazvanim strahom“.Neoliberalni kapitalizam je EKONOMSKA kategorija a ne sociološka; u suštini nema uticaja na VASPITANJE.Novi svetski poredak i njegova doktrina a u okviru koje ključnu ulogu ima NOVA SVETSKA RELIGIJA (objedinjene sve sekte u jedno zlo i pod jednom doktrinom),ključni su sociološki faktor koji ima direktan uticaj na problematiku o kojoj gospodin Dragaš „piše“.Dali On ovo nezna ili je namerno zamenio teze kako bi obmanuo još ponekog..

  Liked by 1 person

 7. Maja каже:

  Prijatelju, sve si lepo objasnio, stvarno su nevaspitani roditelji tu bitni ali ne zaboravi da ni njih nisu vaspitali njihovi roditelji…Tema je odlicna ali trebas da korigujes text !

  Свиђа ми се

 8. fanandmat каже:

  Tema je dobra, ali tekst je prilično glup. Problem je u tome što nastavnici treba da se prisjete da je škola i obrazovna , ali i vaspitna ustanova. Ako se u nečijoj kući i ne zna red, škola i njeni djelatnici moraju namtenuti red u školi. Ništa nije crno -bijelo, tako ni jedno dijte nije cvjećka, a ni jedno nije đavo i prostak. Pa, ljudi dragi to su samo djeca. Neki su istina bolje vaspitani od drugih, ali oko tih manje vaspitanih se baš i treba potruditi, oko loših učenika se treba potruditi, a većina nastavnika te problematične učenike kao da otpiše, i šte na kraju očekivati. Vršnjačko nasilje se treba i mora iskorijeniti, ali na tome se mora raditi non -stop, sistematski. I da, istaknem : “ Škole mogu i moraju više i bolje! „

  Свиђа ми се

  • Maki каже:

   Koji je argument za stav da se lošim i nevaspitanim treba u školi posvetiti više vremena nego dobrim i lepo vaspitanim đacima? Zašto dobri i vaspitani moraju da trpe teror nevaspitanih i nezainteresovanih? Šta je sa njihovim pravom da u školi steknu obrazovanje,u sredini koja podstiče učenje i u nenasilnom i kulturnom okruženju? Postoje institucije koje bi trebale da se bave prevaspitavanjem,a škola je vaspitna a ne prevaspitna ustanova.

   Свиђа ми се

  • diplomiraniduduk каже:

   Škole ne mogu ni više ni bolje jer im zakon vezuje ruke.
   Pored toga kakve rezultate treba očekivati ako u razredu samo jedan jedini učenik sve vreme zaokuplja pažnju nastavnika? Svi trpe, stvarnog obrazovanja i nema.
   Upravo to i jeste neoliberalni kapitalizam – onemogućiti masi pravo obrazovanje da bi je iskorišćavali kao stoku.

   Свиђа ми се

  • Vojislav каже:

   Apsolutno se ne slažem. Vaspitanje dolazi iz kuće. Tačka! Nastavnik je em slabo plaćen, em nema mehanizme da prevaspita već nevaspitano dete. To što može nastavnik da uradi, da pošalje izgrednika kod psihologa ili direktora, deca provale vrlo brzo, da im niko tu ništa ne može. NE POSTOJI SANKCIJA! To je glavni problem. Sankcija je ukinuta i nastavnik ne može da je primeni. Roditelj neće, iz ovih ili onih razloga i stalno se vadi da je škola kriva. Kriv je sistem, država i zakon. Jedina zamerka prethodnom tekstu je što nema pravi odgovor. Udruživanje? U današnje vreme u Srbistanu? Idi begaj. 🙂

   Свиђа ми се

 9. Roger Chewer каже:

  U četvrtom osnovne, bilo mi je već svega dosta. Onog ko me je krvnički ćušnuo u pleća, pošto mu očito nije bilo dosta što je s leđa udarao čvrge, opaučio sam šakom! Zamlatarao je rukama kao vrabac dživdžan krilima i stropoštao se kao nokautiran bokser! U padu je njegova glava promašila oštru ivicu radijatora u učionici! Poginuo bi da je udario u to. U isti čas sam djevojčicu koja je svaki trenutak koristila da “hemijskom“ pošara moju školsku torbu ili jaknu, odalamio žešćom pljuskom. Obraz joj se zalijepio za zid!

  Cijeli razred je upro prst krivnje u mene. Imao sam utisak da bi me streljali samo da je to moglo. Tako su se ponijeli prema meni oni koji su do tada samo gledali kako školski nasilnici uokolo vrijeđaju i maltretiraju tuđe dostojanstvo i tijelo.

  Učitelji i nastavnici i direktor su me “zapamtili“ kao nekog ko nije svjestan posljedica koje nasilje može prouzročiti! Prokleti licemjeri kojima sve izgleda bezazleno i kao dječija šala. Dok nekome ne poteče krv…

  Vršnjačkog nasilja po školama ima koliko hoćete. Budite sretni ako vaše dijete dođe iz škole kući – “čitavo“! Ne samo fizički, nego i psihički. Vjerujte da sam i sâm poželio cijelu školu, razred i sve unutar škole kao mjesto mučilišta i zaglupilišta – dić’ u zrak!

  Čovjek je opasna zvijer i ako se tolerišu i slave mangupluci okrutnika, ko će biti taj koji će se oduprijeti porivu da uzvrati ili učini nešto što je ravno tragediji? Ko će onda biti žrtva?

  Jer problem jest i ostaje cjelovit.

  Свиђа ми се

 10. Lina каже:

  Hmmmm…
  Ne znam odakle prosto poceti…
  Da nasilja ima…ima, da propusta ima… ima, da je sve otislo dodjavola… jeste😧
  Vaspitacima i nastavnicima su vezane ruke ili sta vec. Jos na najranijem uzrastu u vrticu deca se ne uce da prvo recima resavaju problem jer zasto bi, roditeljima se otvoreno kaze da ce im deca dolaziti kuci ugrizena, sa modricom, sa…, nekolicina roditelja samo zgrozena a svi ostali klimaju glavom, kao to je sve normalno a onda se i roditelji usmeravaju da vaspitavaju jedni druge posto su one ili neko strucniji po tom pitanju ili sistem ili ko vec… nazalost zakazali! Eto jos na tom uzrastu se nevaspitanje tolerise, sta se moze ocekivati dalje – u skoli, na ulici, u drustvu… nista dobro za onu vecinu (nadam se) ponenutu u tekstu😨
  I normalno da se stalno vracas na jedno te isto pitanje… kako da vaspitam svoje dete i da li to sto radim jeste ispravno i sta ako nije?! Pretuzno…

  Свиђа ми се

 11. paja каже:

  Pod mac bato
  555-333

  Свиђа ми се

 12. Milan каже:

  Ne treba se hvatati u koštac sa svinjama! Zbog čega? Pašćete oboje u blato, a svinji će to prijati!

  Свиђа ми се

 13. […] Origen: Nevaspitana deca su sistemski zaštićena i njima niko ništa ne može […]

  Свиђа ми се

 14. Bela каже:

  Postoji ,,kućni red,, ili pravilnik o tome kakvo se ponašanje očekuje i šta se smatra lošim ponašanjem. Taj pravilnik bi trebalo da potpišu svi roditelji a deca bi trebalo da ga usvoje na prvim časovima u školskoj godini. Obrazovanje je besplatno, moglo bi biti besplatno samo za one koji poštuju kodeks. Ako bi roditelji platili za svaki prestup koji ne odgovara onome što se smatra kulturnim ponašanjem, verovatno bi se potrudili da ukažu svojoj deci da treba da poštuju školska pravila. To je moguće sprovesti. U uređenim društvima novčana kazna za nepoštovanje pravila lepog ponašanja je svakodnevna praksa, npr: za nepropisno parkiranje, za pljuvanje na javnim mestima, za bacanje smeća van kontejnera, za ne uklanjanje izmeta sa ulica koje vrši kućni ljubimac, za glasnu muziku u vreme kada se spava i za mnoge druge situacije. Zašto i škola ne bi imala vaspitni kodeks? Pogotovo sada kada postoji video nadzor i moguće je dokazati prekršaj. Tako bi se budžet škole punio do trenutka kada i roditelji i deca shvate da je vaspitna opcija prihvatljivija. Nema tog roditelja koji neće očitati vaspitnu bukvicu svom detetu ukoliko plati jednom ili više puta za izgrede svog potomka. Tako bi i nastavnici i roditelji uticali na decu, a deca bi se pripremila za svet odraslih u kome zakon reguliše mnoge oblasti života i rada.

  Свиђа ми се

 15. Željka Ristić каже:

  Majka sam dvoje dece koja idu u osnovnu školu i mnogo puta sam bila suočena sa svim ovim što u tekstu piše .
  Svaka čast na ovoj istini koju ste napisali ali teško je sa tim se izboriti.
  U svakom slučaju Vas podržavam. Pozdrav

  Свиђа ми се

 16. Iva каже:

  da branimo vaspitne principe tako sto cemo uzvratiti istom merom?! Znaci ako detu bude razbijena glava da mu kazemo da i ono razbije tom glavu

  Свиђа ми се

 17. Кад би се бар могло тако обрачунавати с насилницима.

  Свиђа ми се

 18. Tae каже:

  Meni se ovaj tekst nimalo ne dopada. Tema je ok ali zakljucci na granici smesnog. Ja spadam u nevaspitane ljude ali se i te kako trudim da mi deca budu vaspitana. Ukoliko se agresivnoj deci vrati istom merom ili kontra merom ne razlikujemo se od istih. Pokusati snagom karaktera izdici se od maltretiranja kako mentalnog tako i fizickog. I jos jedna bitna stvar, ne moze se udruziti protiv nevaspitanih kad oni predstavljaju VECINU. Sustina, pocnimo od sebe.

  Свиђа ми се

 19. Tuesday каже:

  Pliesang to find someone who can think like that

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: