ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » МАЛОЛЕТНИЧКО НАСИЉЕ СВЕ БРУТАЛНИЈЕ: Деца се грабе за моћ

МАЛОЛЕТНИЧКО НАСИЉЕ СВЕ БРУТАЛНИЈЕ: Деца се грабе за моћ

Advertisements

Gala SavicСлучај девојчице Гале Савић (11), која болује од ретке болести, а против које су две школске другарице покренуле интернет петицију да се она избаци из разреда, само је последњи у низу примера вршњачког насиља који је запрепастио Србију.

Не прође пола године да не чујемо за неки окрутни случај малолетничког злостављања. Од оговарања, преких погледа, преко психичког малтретирања, до тешког физичког злостављања. Једно је сигурно, насиље је све бруталније.

Тешко време у коме живимо није се одразило само на стандард. Радимо за рачуне од јутра до сутра, неквалитетно се хранимо, а у свој тој трци за преживљавањем, заборавили смо да се посветимо деци. Појава насиља увек одражава стање у коме се читаво друштво налази, као и систем вредности који доминира.

Деца су преоптерећена

Програм „Школа без насиља” спроводи се већ десет година, па ипак случајеви попут Галиног или Алексе Јанковића и Анђеле Тодоровић, који су себи одузели живот, наводе на питање да ли такви програми имају ефекта. Најновија истраживања показују да је 65 одсто ученика барем једном било изложено неком облику агресивног понашања и да у просеку сваки четврти ђак у току школовања више пута трпи малтретирање „другара“ из клупе. Програм се спроводи у 251 школи и њиме је обухваћено више од 210.000 ученика и 15.000 одраслих из 64 места.

– То је и даље сјајна идеја и такви програми треба да постоје. Међутим, упркос доброј намери, ту постоји проблем да су деца презаузета обавезама у школи, посебно у основној школи, где би требала да уче о моралним вредностима, толеранцији, дружењу. Поред других предмета такве ствари једноставно не могу да дођу до изражаја – сматра Радмила.

Радмила Грујичић, дечји психолог, каже за „Ало!” да ниједно дете није базично насилно, али да је наступило време где је форма битнија од суштине.

– Важније је како нешто изгледа, а мање је важан садржај, односно квалитет, знање особе, интелект. Као да влада негативна селекција. И тако је уназад 20-30 година. У том контексту и социјалној атмосфери није необично да једну девојчицу, због болести коју има, друге девојчице не сматрају лепом и неким ко треба да буде са њима. Ми имамо проблем као друштво да се праве вредности не избацују у први план. Зато многа деца која су добра, постају мета вршњачког насиља – објашњава она.

Како истиче, та етичко-економска криза у којој смо се нашли рефлектује се и на децу, јер се и она боре за позицију и моћ.

– Родитељи раде да би обезбедили опстанак породице и врло мало времена проводе са својом децом. Тако препуштена деца се боре сама за себе. То не мора да буде лоше, ако се искористи за добре ствари, рецимо за завршетак школовања, напредовање у каријери. Проблем је што се погрешни људи пропагирају као примери моћи. Старлете, криминалци и политичари промовишу се уместо доктора наука, инжењера – каже Грујичићева.

Као последица стања у коме смо се нашли, а које траје годинама, и насиље временом постаје све бруталније.

– Агресивност расте, али мислим да је то системско питање. Ако су деца агресивна, то значи да су нечим незадовољна, па треба да се запитамо чиме их задовољити. Да ли слободно време проводе на квалитетан начин, да ли имају разне радионице, тренинге? И ту се опет враћамо на онај финансијски моменат, могу ли себи то да приуште. Кључно је породици вратити мир, тако што ће моћи да живе од свога рада, и верујем да ћемо имати мање оваквих случајева. Деца су колетерална штета због стања у коме смо се нашли. Ипак, упркос таквом тренду, сматрам да имамо и сјајну децу и да су она у већини – закључује наша саговорница.

Најдрастичнији примери насиља

мај 2011 – Алекса Јанковић убио се скоком са трећег спрата јер је осам пута претучен. Добио је потрес мозга и завршио са лонгетом.

мај 2014 – Анђела Тодоровић (14) скочила са петог спрата јер није могла да се избори са свакодневним исмевањем и вређањем у школи.

септембар 2015 – три средњошколке брутално пребиле другарицу у Крушевцу због екстравагантног облачења и надограђених ноктију.

септембар 2015 – у Економско-трговинској школи у Врању неколико ђака физички напало и претукло ученика четвртог разреда.

октобар 2015 – ученица из Бачке Паланке повређена у тучи с вршњакињама, од којих јој је једна гасила цигарете по врату.


Извор: alo.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: