ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Наставници биологије поручили на седници Актива: Поништите такмичење

Наставници биологије поручили на седници Актива: Поништите такмичење

Advertisements

biologija_stНаставници биологије из Београда синоћ су после жучне расправе на седници Актива изгласали предлог да се поништи тестирање ученика на општинском такмичењу из биологије.

Такође, саставни део предлога је и да Српско биолошко друштво, које је задужено за организацију такмичења учесницима изда дипломе уз одобрење Министарства просвете. Осим тога, тражи се и испитивање одговорности састављача теста, а то је првенствено професорка биолошког факултета Јелена Станисављевић која је рецензирала тест. Органитзатори састанка нагласили су да је то само мишљење актива, а да је на Друштву да донесе коначну одлуку.

На састанку су присуствовали и декан Биолошког факултета у Београду Жељко Томановић, као и представник Српског биолошког друштва Душко Благојевић. Томановић је говорио испред факултета, који је одговоран за садржај теста.

– Не могу да вам опишем колико сам несрећан због свега овога што се десило. Интенција је била да узан круг људи ради тестове. Моја одлука је била да тестове припрема Јелена Станисављевић, која је методичар. Она је рецензирала и одабрала питања и она је најодговорнија особа за тестове – казао је Томановић додајући да је тест био претежак и да га је прошло само 44 ученика од 1.333 колико се такмичило.

На спомен професорке Станисављевић окупљени су неговдовали и узвикивали: “Срамота”, “Све вам је јасно…”. Питали су и како је могуће да за тако велики пропуст буде одговорна само једна особа.

Душко Благојевић из Српског биолошког друштва извинио се присутнима и нагласио је да су они као организатори прописали правилник и календар такмичења, док је факултет имао аутономију у одређивању питања.

Професори су дуго полемисали око тога како решити проблем. Неки су говорили да има ученика који су прошли тестирање и очекују да иду на даље такмичење и да би им то требало омогућити. Већина је била за то да се такмичење ове године поништи, а да се деца на неки начин награде, што је и изгласно након двочасовне расправе. Међутим, постављали су питања шта ће бити са дипломама и да ли ће оне бити валидне, па је предложено да Министарство призна дипломе које би издало Биолошко друштво.

Питања која су добили основци била су не само екстремно тешка за њихов узраст, већ и пуна материјалних и граматичких грешака.
“Извините, дали сте ми погрешан тест!” Овим речима се шестак обратио наставници на такмичењу из биологије.

Представник Биолошког друштва сагласан је са већином професора.

– Ја сам за то да се поништи тест, награде деца и да се установи одговорност. Ми смо на Управном одбору оставили факултету да изабере комисију. Мислили смо да ће бити трочлана, али је била двочлана – казао је он за “Блиц” додајући да су тиме хтели да отклоне могућност да се питања разоткрију.


Извор: Блиц

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: