ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Издавачима забрањено поклањање уџбеника

Издавачима забрањено поклањање уџбеника

Advertisements

Поједини издавачи нудили су школама на поклон уџбенике за ђаке првог разреда, под условом да се учитељи определе за њихова издања за други, трећи и четврти разред. Након пријаве просветној инспекцији, Министарство је упозорило директоре школа да не примају поклоне и донације издавачких кућа, јер је то по закону забрањено. У Удружењу издавача уџбеника и учила Србије кажу да је реч о покушају само једне издавачке куће који је правовременом реакцијом спречен и да се то више не дешава.

У допису упућеном директорима Министарство подсећа да одлуку о избору уџбеника доноси наставничко веће на предлог стручних већа појединих предмета, односно актива учитеља и уз сагласност савета родитеља сваке школе. Уколико се избор уџбеника не спроведе по закону, односно ако школа и наставници приме поклон или донацију издавача, предвиђене су казне од 100.000 до милион динара.

“Непоштена тржишна утакмица је забрањена. Немојте доводити у питање своју позицију. Немојте дозволити да доведу у такву позицију ваше колеге, председнике актива учитеља и утицајне учитеље на које врше притисак и путем обећања новчаних награда, јер могу остати без посла. Немојте дозволити да врше притисак на чланове савета родитеља, што се у неким школама већ дешава. И то је већ пријављено надлежним инспекцијама и надлежном министарству“, наводи се у допису Министарства просвете.

У том министарству нису желели да открију који издавачи су нудили на поклон књиге за прваке, напомињући да имена неће јавно износити, али да ће реаговати на сваку пријаву која стигне до инспекције и школских управа.

– То је био некоректан покушај једне издавачке куће који је заустављен и такве ствари се више не дешавају. Ако неко нуди на поклон уџбенике за први разред, под условом да се његова издања користе и у другом, трећем и четвртом, то није никакав поклон већ као да сте дали рабат од 25 одсто. Такво условљавање је противзаконито, јер учитељи имају право избора, не морају сви од првог до четвртог разреда да раде по уџбеницима истог издавача – напомиње Гордана Кнежевић Орлић, председница Скупштине Удружења издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије.


Извор: Данас

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: