ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Просветни радници бесплатно на усавршавање

Просветни радници бесплатно на усавршавање

Advertisements

Наредне школске године почиње размена наших просветара и колега из Европе. Из фондова ЕУ васпитачи и наставно особље добијаће стипендије.

УЧИТЕЉИ и наставници из Србије моћи ће од септембра да конкуришу за бесплатно усавршавање у иностранству. Они чији пројекти буду одобрени, имаће шансу да размене искуства са колегама, држе часове ученицима из ЕУ, учествују на семинарима и конференцијама. Размена наставника омогућена је у оквиру програма ЕУ за подршку образовању „Еразмус плус“, па ће и просветари из Немачке, Француске, Италије или из неке друге европске државе, долазити у Србију и бити гости наших школа.

Ова могућност нашим просветарима отворена је захваљујући закључку Владе о даљим корацима ка пуноправном учешћу Србије у програму „Еразмус плус“. У програмима такозване мобилности моћи ће да учествују и васпитачи из предшколских установа.

– Школе ће конкурисати са својим пројектима, на које ће бити пријављен један или више наставника – каже Марија Филиповић Ожеговић, из Фондације „Темпус“, која у Србији реализује програм „Еразмус плус“. – Пројекти ће се подносити од септембра до фебруара, после чега ће наставници, чији пројекти буду позитивно оцењени, моћи да отпутују у иностранство, науче нешто ново, одрже час. Очекујемо и да у наше школе долазе страни наставници.

Сви трошкови биће плаћени, укључујући и пут и смештај у хотелу, током целог боравка. Наставник добија неку врсту стипендије која му омогућава нормалан живот.

Досад су овакву могућност имали универзитетски професори из Србије, али не и њихове колеге из школа. А, наставници већ неко време могу да учествују у пројектима на европском порталу eTwinning, који повезује више од 300.000 наставника из више од 130.000 школа. На овом порталу активно је 807 наставника и васпитача из 450 школа у Србији. Они учествују у 290 пројеката.

– Наставници нису изоловани од онога што се дешава у ЕУ, али сада ће моћи и практично да се усавршавају – каже Снежана Марковић, помоћник министра просвете. – Са колегама из иностранства моћи ће да сарађују равноправно. Неће бити у подређеном положају.

МЕЂУНАРОДНИ ТИМОВИ

Да би поднеле међународни пројекат, школе ће морати да нађу партнере за сарадњу. Зато је добро, напомиње Снежана Марковић, да се путем портала за сарадњу eTwinning повезују с другим школама и колегама, како би правили међународне тимове.


Извор: Новости

Advertisements

8 коментара

 1. Rushka67 каже:

  Reblogged this on Војска оштрих оловака 🙂 and commented:
  I bilo je vreme 🙂

  Свиђа ми се

 2. […] posted on ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР: Наредне школске године почиње размена наших […]

  Свиђа ми се

 3. […] Source: Просветни радници бесплатно на усавршавање […]

  Свиђа ми се

 4. […] Блог – Просветни информатор: Просветни радници бесп… (19.3.2016) […]

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: