ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Брука: Матуранти факултативно на настави!

Брука: Матуранти факултативно на настави!

Advertisements

У школама на добром гласу ученици масовно одсуствују са часова, али директори тих установа то не признају. У једној гимназији на крају прошле године било око 100.000 изостанака.

Ucionica

БЕЖАЊЕ са часова и изостајање из школе није „привилегија“ само средњих стручних школа. И гимназије, које важе за школе које уписују добри ђаци, бележе велики број изостанака. Иако је то јавна тајна, ретко који директор то признаје, како не би покварио репутацију коју школа има. Они малобројни који су свесни проблема, не желе јавно да причају али истичу да је број изостанака у сталном порасту и да је то озбиљан проблем којим треба да се бави Министарство.

Гимназијалци се последњих година понашају као да су на факултету. На часове се долази по потреби, када треба да се одговара или поправи оцена. Крајем априла клупе у одељењима матураната су полупразне, јер не желе да покваре оцену па се и не појављују у школи. Маме и тате немају ништа против, јер им је лакше да оправдају изостанак него да дете добије један.

– На крају прошле школске године имали смо више од 100.000 изостанака, а били смо међу бољим школама – сазнајемо у једној од три најпознатије београдске гимназије. – Просек, који се рачуна када се укупни број изостанака подели са бројем ученика, је био чак 106 изостанака по ђаку, од којих је неоправданих 5,54, а 100,03 су оправдани. Има средњих школа и са 150 изостанака по ђаку.

Ипак, како кажу у овој школи, има ученика који калкулантски изостају из школе јер, рецимо, нису научили.

– Ипак, опште је познато да се последњих година ђаци све комфорније и лежерније односе према школи. Нема ту више жеље за што бољим успехом, а они који се труде и уче су као црне овце. То поготову важи за оне мање популарне школе – истичу у овој гимназији. – Родитељи их у томе подржавају, набављају оправдања или сами правдају часове.


ФОРУМ БЕОГРАДСКИХ ГИМНАЗИЈА

У ФОРУМУ београдских гимназија кажу да ђаци релативно мало изостају у односу на своје вршњаке из средњих стручних школа.

– И у гимназијама има оних који калкулишу и који се понашају аморално, заједно са својим родитељима – каже Миодраг Сокић, потпредседник Форума. – Много су поштенији они који побегну са часа, него они који то раде смишљено како би избегли одговарање.


Извор: Новости

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: