ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Јапански језик у чачанској Гимназији

Јапански језик у чачанској Гимназији

Advertisements

ЧАЧАК – У жељи да помогну свима који су желели да почну да уче јапански језик, Амбасада Јапана у Републици Србији, Мицубиши корпорација Београд, Друштво јапанолога Србије и Филолошки факултет Универзитета у Београду наставили су Пројекат ширења јапанског језика у основним и средњим школама у Србији у школској 2015/2016. години.

Тако је факултативна настава јапанског језика одржана у Основним школама „Филип Кљајић Фића“, „Краљ Петар Први“ и „Вук Караџић“ у Београду, у Трећој и Осмој београдској гимназији, у Гимназији у Земуну, као и у гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Првој нишкој гимназији „Стеван Сремац“, Гимназијама у Шапцу, Ужицу и Чачку. Предавачи су били српски јапанолози, изузетни познаваоци јапанског језика и друштва са вишегодишњим искуством живота и студирања у Јапану, као и гостујући професори и лектори са Филолошког факултета Универзитета у Београду, катедре за оријенталистику – групе за јапански језик и књижевност.

Завршни час факултативног јапанског језика одржан је у Амбасади Јапана у Републици Србији у понедељак, 13. јуна 2016. године у 14 часова.

У Гимназији у Чачку часове јапанског језика водила је проф. Весна Милинковић. Укупно је било пријављено 60 – 70 ученика, курс је завршило њих 13. Настава се одвијала у периоду од октобра 2015. године до априла 2016. године.

Ученици су присуствовали завршном часу наставе јапанског језика у Амбасади Јапана у Београду. Том приликом уручене су им дипломе о завршеном курсу факултативног учења јапанског језика. Ученицима и њиховим наставницима обратили су се амбасадор Јапана у Републици Србији, затим представник Мицубиши корпорације Београд, као и представници Филолошког факултета катедре за оријенталистику – групе за јапански језик и књижевност. Сви су истакли значај Пројекта и учења јапанског језика у циљу ширег образовања ученика и упознавања ученика са културом Јапана, у нади да ће овај Пројекат бити настављен и у наредној школској години. Након церемоније доделе диплома и програма који су припремили полазници, приређен је коктел за ученике, након чега су ученици погледали изложбу ручних радова који осликавају културу и традицију Јапана.

Марија Миленковић ученица III/9 чачанске Гимназије каже да њено интересовање за језике попут кинеског, јапанског и корејског траје већ дуже време, и да је била веома срећна што је имала прилику да похађа овај курс.

– Професорка јапанског језика се веома трудила да нам што више објасни и помогне да усвојимо што више знања за ово, морам рећи, кратко време учења. Одлазак у Амбасаду Јапана је био лепо организован. Тамо смо имали прилику да упознамо амбасадора који нам је захвалио на нашем интересовању за јапански језик и пожелео нам успешан наставак учења. Хор је Осме београдске гимназије је извео химне Србије и Јапана, а такође смо имали прилику да уживамо у соло наступима ученика из других школа који су певали песме на јапанском. Надам се да ће и следеће године бити организован и настављен овај курс – рекла нам је Марија.

Курс је протекле школске године похађао и Филип Васојевић, такође ученик III/9.

– После шест месеци тешког и пре свега занимљивог учења јапанског језика успели смо да положимо основни ниво знања тог језика. Захвални смо професорки Весни Милинковић јер је имала стрпљења да нас подучава језик, културу и историју Јапана, у веома кратком временском периоду. Завршни део овог Пројекта, који су подржали јапанска амбасада и Филолошки факултет, био је додела диплома, у понедељак, 13. јуна у јапанској амбасади. Надам се да ћу и следеће године имати прилику да наставим са учењем јапанског језика, као и упознавањем са културом Јапана – рекао нам је Филип.

Извор: Морава инфо


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: