ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Корисни текстови » Прича о две јабуке: Сваки родитељ треба ово да покаже свом детету!

Прича о две јабуке: Сваки родитељ треба ово да покаже свом детету!

Advertisements

Један учитељ је на веома једноставном примеру објаснио својим ученицима какве последице има малтретирање међу вршњацима.

Анонимни учитељ је у посту на „Фејсбуку“ објаснио своју демонстрацију. Његова прича је добила велику пажњу на интернету, а како је подељена око 150.000 пута, и родитељи су одушевљени његовом идејом.

Он је за причу искористио две јабуке, али је једну неколико пута испустио и ударио. Када их је показао деци на часу, оне су на око изгледале потпуно исто.

Деца су описивала обе јабуке и закључила да су потпуно исте, обе су црвене, сличне величине и изгледале су сочно.

Онда је учитељ узео једну јабуку и испустио је на под, па је затим почео да говори деци зашто му се не свиђа та јабука. Наводно је сматрао да је јабука одвратна, грозне боје и да јој је петељка превише кратка.

Jabuke„То сам им рекао да би и они испричали зашто им се не свиђа јабука. Деца су је називала смрдљивом, црвљивом и ружном, док су другу јабуку хвалили и говорили јој да је лепа и укусна“,
написао је учитељ у посту.

После коментарисања разред је опет закључио да јабуке споља изгледају исто, али када их је учитељ преполовио, тада су почели да схватају поенту.

Јабука коју су хвалили је била чиста и сочна изнутра, док је она коју су вређали била тамна, гњецава и изломљена. То је деци омогућило да визуализују шта ружне речи и малтретирање могу да учине некоме.

Довитљиви младић је истакао колико је битно показати деци како грубе речи утичу на туђа осећања. Тако их можемо научити да не прибегавају малтретирању и да га зауставе у сваком облику.


Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: