ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Синдикати: Око 10.000 наставника остаје без норме часова

Синдикати: Око 10.000 наставника остаје без норме часова

Око 10.000 просветних радника остаје без дела норме часова, углавном због смањеног броја уписаних ђака у средње стручне школе, казали су данас у Унији синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Председница Уније Јасна Јанковић истакла је да су средње стручне школе ове године уписале мање одељења, што је довело до смањења дела норме наставницима.

„За који дан знаћемо тачно колико је наших колега технолошки вишак. Средње стручне школе су мање одељена уписале, тако да говоримо сигурно о више од 10.000 људи који су остали без норме или дела норме“, рекла је Јанковић новинарима у Београду.

Она је нагласила да држава мора да сачува наставни кадар, јер се дешава да наставници математике одлазе у Федерацију БиХ да предају, јер тамо имају бољу плату, а да поједине школе у Србији већ дуже не могу да нађу одговарајући кадар.

Пре пет година, како каже, рађено је истраживање које је показало да 40 одсто наставника математике нестручан кадар, односно да немају завршену адекватну школу, а да је ситуација сада још гора.

Јанковић је додала да је проблем технолошког вишка прошле године добро одрађен, да је решен проблем за око 5.000 просветних радника који су остали без норме или дела норме.

У Унији синдиката кажу да су прошле године, по објављивању правилника о финансирању основних и средњих школа, указивали на бројне мањкавости и да је након њихове једногодишње примене функционисање великог броја школа доведено у питање.

Многе школе су, како кажу, остале без секретара, шефова рачуноводства, педагога или психолога, библиотекара у многима је смањен број помоћног особља.

„Унија се залаже за систем који ће нормално да функционише. Свака школа мора да има секретара, шефа рачуноводства, психолога, педагога, довољан број теткица и домара“, нагласио је члан синдиката Стеван Јурић.

Он каже да данас имају састанак са радном групом Министарства просвете која ће радити на измени правилника, те да је став Уније да се рационализација у школама мора спроводитри постепено, да се види сваке године колико ће људи отићи у пентзију и да се толико малих школа припоји већим.

Како каже издвајање из буџета не може да буде на европском минимуму од три одсто, већ мора бити пет одсто и да ће тада бити довољно и за боље плате свих.

У Унији кажу да су плате у просвети смањене због лошег обрачуна по Закону о раду, да су прве пресуде донете у корист настваника, те да ће држава за штету од 450 милиона динара, преко суда и тужби морати да плати три милијарде динара.

Из Уније су премијеру Александру Вучићу проследили и писмо какву особу очекују на месту првог човека просвете.

Извор: Танјуг


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: