ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Из школске клупе на радно место

Из школске клупе на радно место

Advertisements
ПЕЋИНЦИ – Јуче је генерална директорка компаније „Бош Србија” Јованка Јовановић уручила прве уговоре о раду на неодређено време десеторици ученика прве генерације Техничке школе, који су завршили смер индустријски механичар. На сталан посао млади механичари крећу већ данас.

Матуранти школе „Миленко Веркић Неша”, који су прошлог месеца положили завршни испит, су прва генерација трогодишњег образовног профила индустријски механичар, који су 2014. године увели Немачка организација за међународну сарадњу и Министарство просвете. Вођа ГИЗ пројекта „Реформа средњег стручног образовања у Србији” Ен Катрин Хеншел истакла је да је резултат остварен у партнерству са школом која је понудила могућност за нови профил, уз подршку пећиначке општине и Министарства просвете, али и спремности компаније да прими ученике на праксу, како би научили да примењују знање.

– Образовни програм по немачком моделу у новој школској години спроводиће се у 15 школа широм Србије, а 400 ученика уписало је три кооперативна профила – истакла је Ен Катрин Хеншел.

Генерална директорка „Бош Србија” Јованка Јовановић истиче да су свршени матуранти припремљени за реалан свет, да су на пракси прошли све фазе производње и да се нада да ће ова искуства и остале средње школе у Србији примењивати.

– Бош је био пионир увођења трогодишњег програма двојног образовања. Ово је прва општина и прва школа у Србији у којој је уведен овакав систем образовања – истакла је Јованка Јовановић.

По речима Споменке Ракић, директорке Техничке школе, за ову образовну установу била је част што је, на иницијативу „Боша”, одшколовала прву генерацију индустријских механичара, додајући да у том смеру виде будућност, као и да ће у новој генерацији бити и три девојчице.

Један од највећих изазова младима у Србији је да добију посао, истакао је Радован Живковић, руководилац Радне групе за средње стручно образовање Министарства просвете, а овај пример показује да ученици одмах из школе, по завршном испиту, почињу да раде.

– Надам се да ће сјајан пример из Пећинаца, односно запошљавање ових младих људи одмах по завршетку школе, утицати да и наредне године, када очекујемо да једна велика генерација заврши школовање по овом моделу, имамо овако добар резултат – рекао је Живковић.

Млади да остану

Председница општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, поручила је да ће локална самоуправа увек подржавати овакве пројекте јер  је веома важно да млади остају у Пећинцима и да не морају за послом да иду у велики град.

– Запошљавање младих људи у компанији у којој су похађали практичну наставу је управо оно због чега је кооперативни модел образовања значајан, креирамо квалификоване кадрове засноване на стварим потребама привреде и тако можемо да одговоримо на захтеве послодаваца и обезбедимо посао младим људима. Наш интерес је да децу школујемо за посао, а не за евиденцију НСЗ – рекла је прва жена пећиначке општине.

Извор: http://www.dnevnik.rs


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: