ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » За новог министра задаци, за колеге басна

За новог министра задаци, за колеге басна

Advertisements

1. Укинути сваки вид постојећег стручног усавршавања. (Овакво какво је представља највећи промашај од многобројних промашаја у образовном систему. Кошта милионе, а корист, пре свега материјалну, имају само они који усавршавање, хоћу да кажем замајавање, спроводе.)

2. Новац од усавршавања усмерити ка завршним тестовима из свих предмета на крају сваког разреда. (Да се провере и ученици, а и наставници. Наставнике чији ученици покажу лоше резултате на тестовима, или се закључне оцене знатно разликују од резултата на тесту, ставити под посебан надзор и умањити им плату за 10%.)

3. Наставницима страних језика и рачунарства и информатике смањити норму за два часа недељно и ослободити их дежурства. (Поменути наставници би сваке недеље морали да организују по три часа недељно курсеве за упошљенике у школи. Веровали или не, у Србији постоје просветни радници који не умеју ни имејл да пошаљу. Онда није ни чудо што многобројни пројекти пропадну, а средства остану неискоришћена. Курсеви би за све наставнике били обавезни, као део стручног усавршавања, а колеге би биле у обавези да шаљу извештаје школским управама о постигнућима.)

4. Правилник о оцењивању променити. (Недавно је мењан, али опет није најсрећнији. На пример, ученик може у једном полугодишту да има закључену четворку – у другом не мора апсолутно ништа радити, наставник ће морати, по сили закона, да закључи тројку. У теорији, а и у пракси, ученик може имати следеће оцене: 5, 2, 3, 1, 1, 1 – ученик може имати закључну петицу.)

5. У Закон о основама система образовања и васпитања увести као најтежу повреду ученичких дужности: преписивање, фалсификовање, плагијат.

Аутор: Душан Благојевић

Извор: део текста преузет са blog.b92.net


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: