ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Да ли сте знали: Ево како изгледа адекватно математичко образовање

Да ли сте знали: Ево како изгледа адекватно математичко образовање

Advertisements

Да ли сте се икада питали како би требало да изгледа један час математике? На који начин би професор требало да предаје овај предмет да би у довољној мери приближио формуле, концепте и бројке вашем детету?

Како бисмо ову тему обрадили на начин који доликује, питали смо професоре ОКматематике за њихове савете када је реч о подучавању математике.

Добар професор може подстаћи школарца да промени мишљење о математици.

Прво што би један професор требало да уради јесте да прихвати фрустрацију, бес и негативан став ученика према математици. Овај задатак би требало решити у што је могуће краћем року. Сваки професор би требало да још на првом часу сазна какав став има његов ученик према овом предмету. Може то урадити „лицем у лице”, кроз разговор, или кроз неки писани задатак.

Задатак професора је да, након што потврди сумње о страховима и фрустрацијама ученика, притекне у помоћ. Мора пронаћи нове начине да отклони овај проблем, а један од њих је и нови приступ математици. Учити на занимљив начин је дефинитивно један од начина на који се ова битка може добити.

Након тога, ученике треба подстаћи да разумеју своје незадовољство математиком, а не да траже кривце у другима. Уместо да кажу: „Због проф. Перића нисам успео да савладам алгебру”, важно је да деца више пораде на свом залагању за стицање више знања и боље оцене из овог предмета.

Добар професор комуницира са својим ученицима за време часа.

Након што професор математике објасни неку нову методу решавања одређеног математичког проблема, он ће сврсисходност те методе показати својим ученицима кроз пример.

Док решава задатак, професор ће дозволити својим ученицима да комуницирају са њим и заједно с њим реше проблем. Ученици ће заједно највероватније решити задатак. Уколико је решење нетачно, професор ће то свакако записати и направити паузу, како би сви могли да пажљиво пређу задатак још једном у својим главама. Добар професор ће умети да препозна изразе лица оних ученика који нису сигурни да је то право решење. Он ће питати те ученике да објасне своје сумње и реше задатак правилно.

Добар професор користи све могуће опције да наставу учини занимљивијом и забавнијом.

Професор математике у online настави користи напредну технологију као што је whiteboard. Whiteboard изгледа исто као обична бела школска табла и допушта наставнику да пише и црта у реалном времену. Ова технологија користи дигиталне камере, ауторски софтвер и firmware како би детектовала контакт прста или оловке по екрану рачунара.

Захваљујући овом технолошком решењу, професор математике има избор коришћења разноврсних боја за време решавања задатака. Он ће помоћу боја успешно илустровати процес размишљања.

Добар професор ће креирати сигурно и интерактивно окружење за време наставе.

Добар професор неће прозивати своје ученике. То је супротност свему што један педагог учи за време свог образовања. Уколико наставник прибегне методи прозивања, ученици ће постати нервозни и несигурни у себе, и самим тим ће бити нарушено сигурно окружење које би требало да буде присутно у свакој учионици, било да се ради о традиционалној или online настави.

Уместо прозивања, искусан професор користи тишину. Он ће кренути са решавањем задатка и у одређеном тренутку ће застати и поставити питање „Како даље?” Та тишина може потрајати и неколико минута, све док се неко не јави добровољно да предочи наредни корак у решавању математичког проблема.

Добар професор неће изложити своје ученике непријатности. Часови ОКматематике одржавају се у сигурном hi-tech окружењу које ученицима омогућава постизање максималних резултата у кратком временском периоду.

Добар професор ће дозволити себи да погреши.

Приликом подучавања математике, ово је реалан сценарио. Некима се то дешава чешће, а некима ређе. Сваки наставник је човек. А људски је грешити, нема смисла инсистирати на савршенству, јер то реално не постоји. Професор који дозволи себи да погреши, и притом буде ухваћен од стране ученика у томе, стећи ће њихово поверење.

Он ће помоћи својим ученицима да схвате да у математици, као ни у животу, нико не може бити савршен. Није смак света ако дете погреши и добије лошу оцену, ту су професори који ће помоћи да се те грешке исправе. Оно што је најважније је да се након грешака и деца и професори што пре потруде да их исправе.

Добар професор математике воли свој предмет и има за циљ да и његови ученици деле његово узбуђење.

Чак и ако математика некима није омиљени предмет и сматрају га досадним, добар професор ће знати да пренесе своје одушевљење њиме. Он ће ученицима предочити шта ће све моћи да постигну уз знање математике – ко зна, можда ће математички трикови младог математичара освојити неку шармантну девојку. Он ће са узбуђењем поделити са својим ученицима када његов син слави први рођендан. Он ће радосно причати о томе шта ће му поклонити зато што је напунио 3 године и 51 дан.

Они ће своје одушевљење показати чак и ако се ученици смеју, сматрају га штребером, јер осећај је заразан и након неког времена и они ће математику посматрати на исти или приближно сличан начин.

Због преобимног програма и недостатка средстава, често се ученици суочавају са неадекватном наставом математике. На ОКматематици верујемо да свако може научити математику уколико се са њим ради на прави начин.

Колико је математика ОК показаће вам тим стручњака из ове области, професора са дугогодишњим искуством у основном, средњем и високом образовању. Они ће вас навести да заволите математику, увидите сву њену лепоту и схватите да ви можете да будете добар математичар, без обзира какво је ваше предзнање из овог предмета.

Извор: matematika.edu.rsAdvertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: