ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » КОРУПЦИЈА МОЋНИЈА ОД ПРАВИЛНИКА: Партија бира директора, а он доводи кога хоће

КОРУПЦИЈА МОЋНИЈА ОД ПРАВИЛНИКА: Партија бира директора, а он доводи кога хоће

Advertisements

Правилници за пријем радника у школе требало је да стану у крај корупцији и непотизму код запошљавања у просвети, али без успеха.

Циљ је био да се смањи утицај директора приликом запошљавања наставника, али директори и даље, из сене, преко чланова комисије, које сами бирају, одређују ко ће бити запослен.

– Јавна је тајна да већину директора школа бира политичка партија па они запошљавају политички кадар, ако желе да задрже функцију, али мимо тога и своју родбину, пријатеље – каже за „ЕуроБлиц“ један од директора школе пред пензијом.

Он каже да се трудио да остане ван политике, али да је притисак за посао у школама од локалне власти до министарства превелик, а да су правилници само формалност.

Први правилници о запошљавању у основним и средњим школама у пакету су донесени 2012. године, а пресудну улогу код пријема радника имао је просек оцена, што су незапослени просветари дочекали са одушевљењем.

– За интервју се добијало шест бодова, за тест четири, а више се бодовало време проведено на бироу. Тада је било неке шансе да се посао у школи добије без штеле – причају за „ЕуроБлиц“ кандидати који се годинама безуспешно пријављују на конкурсе.

Десет бодова давало се деци палих бораца, а десет бодова за социјални статус, па су кандидати масовно прибављали потврде да су социјално угрожени како би добили посао.

Појавио се и велики број кандидата са сумњивим дипломама математике и физике стеченим у Брчком, као и велики број кандидата са високим просеком са приватних факултета, због чега су у Министарству просвете и културе РС, како сазнајемо, одлучили да мењају правилник.

Број бодова за интервју је смањен на три, а за тест на два бода. Укида се ставка о социјалном статусу, али је умањен број бодова за време проведено на бироу. Касније се поново враћа шест бодова за интервју и четири за тест, док је време проведено на бироу опет смањено, па се за шест месеци добија тек 0,25 бодова. Смањен је коефицијент којим се множи просек, па је и просек постао мање битан, а најважнији постају интервју и тест, којим се данас најлакше манипулише. У међувремену је укинуто 10 бодова за децу палих бораца.

Када се све сабере, проблем није решен, него је остављена још већа могућност да се посао у школама намешта.

У Синдикату образовања РС кажу да ће после доношења нових закона о основном и средњем образовању који би могли бити усвојени до краја године правилници морати да се мењају.

– Велика штета је већ начињена. Нико не размишља о негативним последицама које ће на ученике оставити запошљавање нестручних наставника – каже Драган Гњатић, председник Синдиката.

Инспекција немоћна

У Министарству кажу да о одлуку о жалбама на избор кандидата доноси Школски одбор, а на њу се може једино покренути спор. Просветна инспекција може да провери конкурсну процедуру.

– Инспекција нема могућност да преиспитује општи утисак који комисија има о неком кандидату – каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Извор: Блиц


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: