ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Борба против корупције у просвети

Борба против корупције у просвети

Advertisements

Ризик и слабе тачке у систему

На иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Агенција за борбу против корупције организовала је координациони састанак државних органа на тему корупције у просвети.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја при доношењу образовних политика и развоју система заснива своје одлуке, по речима ресорног министра, на неопходности да се омогући квалитетно, доступно и ефикасно образовање за све ученике. Очување интегритета система и превентивно антикоруптивно деловање су принципи уграђени у сва законска документа која је Министарство доносило и на којима сада ради.

Квалитетни наставни материјали и уџбеници су значајан фактор доприноса постигнућу ученика и квалитету њиховог искуства у школи. У том смислу један од најзначајних закона у просвети у протеклом периоду непобитно је нови Закон о уџбеницима. Овај закон не само да унапређује квалитет и доступност уџбеника већ има и уграђене антикоруптивне мере које су дуго изостајале на тржишту уџбеника, оцењује се у саопштењу Министарства просвете, које се обратило Агенцији, тражећи стручну помоћ у борби против корупције јер се приликом имплементације Закона показало да је овај проблем нешто што превазилази деловање само једног ресора.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обавестио је учеснике скупа о свим покушајима опструкције спровођења законских одредаба, које су се неретко заснивале на личним нападима на функционере Министарства и на директном утицају интересних група на школе.

С обзиром на недопустив утицај интересних група које своје деловање заснивају само на личној користи, а не на добробити ученика, Министарство просвете је указало на неопходност заједничке акције ради превенције корупције у области тржишта уџбеника.

Поводом овог састанка Агенција за борбу против корупције је саопштила да је састанак резултат иницијативе Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и процене Агенције да постоји сумња у недозвољени утицај на носиоце власти и „лобирање”, које је на граници уцене. У саопштењу се подсећа да је пре непуну годину дана донет нови Закон о уџбеницима да би се, поред осталог, спречиле злоупотребе у поступку избора уџбеника, али се у пракси показало да то ипак није случај – један од најдрастичнијих примера недозвољеног подстицаја наставника да изаберу уџбенике одређеног издавача је понуда за учешће на четвородневном стручном семинару у иностранству за невероватних 20 евра по особи. Агенција оцењује да постоје и суптилнији методи за подстицај наставника тако што им издавачи уџбеника нуде, на пример, таблет рачунаре на „бесплатно коришћење” за евалуацију уџбеника, која је, иначе, законски обавезна.

Поставља се и питање, каже се даље у саопштењу, како смо дошли до тога да више није „хигијенски” користити старе већ коришћене уџбенике, зашто имамо поплаву све скупљих уџбеника упитног квалитета и зашто су наставници спремни да за једно путовање у иностранство жртвују свој професионални интегритет.

С обзиром на озбиљност притисака с којима се Министарство суочава и на важност да се ова област уреди, закључено је да решавање проблема у поступку избора уџбеника захтева синхронизовано деловање свих надлежних државних органа и договорено да се формира радна група, чији ће рад координирати Агенција за борбу против корупције, која ће анализирати слабе тачке у систему које повећавају интензитет ризика корупције у овој области и дефинисати одговарајућа решења.

Извор: Просветни преглед


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: