ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Омбудсман: Признајте спорни одговор с мале матуре

Омбудсман: Признајте спорни одговор с мале матуре

Заштитник грађана Саша Јанковић затражио је признавање одговора на спорно питање из физике на малој матури.

Како пишу “Новости“, то ће значити да ће ученицима бити уважене жалбе и додато пола бода на њихове резултате, па ће неки моћи и да упишу школу за коју им је толико недостајало.

Малим матурантима који сматрају да су оштећени због једног задатка спорни одговор би требало да буде признат, а уколико не буде, надлежни ће морати да објасне зашто нису поступили по препоруци омбудсмана.

Осим Министарству просвете, омбудсман је исту препоруку упутио и Заводу за вредновање квалитета образовања, који је писао тестове. Препоруку заштитника грађана можете прочитати ОВДЕ.

У спорном задатку се од осмака тражило да препознају на којој од четири слике су отпорници везани паралелном везом, али су неки ђаци заокруживали два понуђена одговора, јер се они налазе у решењима сличног задатка из припремне збирке. Проблем је што је један од њих нетачан, односно погрешно је приказан због техничке грешке.

Fizika mala matura

Како кажу надлежни, за ђаке који су учили с разумевањем задатак и решење су прилично јасни (у овом случају је под 4), а проблем се јавио код ђака који су само „набубали“ одговоре.

Заштитник грађана препоручио је да се ученицима као тачан одговор признају обе варијанте, као што је и у збирци. На основу тога, Министарство просвете треба да ревидира успех ученика на завршном испиту, а потом и да, у складу с новим бројем поена, омогући упис ученика, не дирајући у статус оних који су већ уписани.

Због тога што ускоро почиње школска година, Министарству је остављен минималан рок од 15 дана, а Заводу се препоручује да за три месеца утврди зашто је начињен пропуст, ко је за то одговоран, као и да предузме мере према одговорнима. Саша Јанковић тражи и да се Завод јавно извини ученицима и родитељима.

Извор: Новости


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: