ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Јанковићева препорука је шамар просветној и научној јавности

Јанковићева препорука је шамар просветној и научној јавности

Advertisements

Председник Националног просветног савета Александар Липковски изјавио је за Данас да је “запрепашћен” препоруком заштитника грађана Саше Јанковића да се ученицима призна нетачно решење у задатку из физике који су решавали на малој матуре.

У отвореном писму Јанковићу, председник НПС указује да је једино исправо оно што је Министарство просвете већ урадило – да се ђацима призна само тачан одговор, без обзира на штампарске грешке у збирци.

“Ако би се прихватила ваша препорука тиме би укупна просветна и научна јавност у Србији добила шамар, а будућност школовања наше (и ваше) деце и унука била још угроженија него што је сада. Научна истина је једна, а ђаци треба да буду подстакнути да трагају за њом, а не да уче напамет”, наводи Липковски.

Он каже да ће се о овом случају НПС изјаснити на првој седници у септембру.

“Као професор универзитета са стажом наставе од 40 година и као тренутни председник Националног просветног савета сматрам да је ваше понашање недопустиво. Заштитник грађана мора да штити све, па и дугорочне интересе грађана. Један од тих интереса је да се зна шта је добро а шта не, шта је тачно а шта погрешно. Ваша препорука доводи до релативизације појма истине и до релативизације знања коју ђаци стичу у школи. Како је могуће признати очигледно погрешан одговор? Сваки ученик који размишља приликом рада теста, простом али промишљеном елиминацијом утврдиће да једино одговор под 4 може бити тачан, јер су одговори под 1, 2 и 3 међусобно еквивалентни – приказују исти тип везе, како год се она звала. Наравно, све то под условом да није учио збирку напамет или да му, не дај Боже, није неко „шапутао“ одговоре из збирке. Дакле, ви подржавате оне ђаке који су одговарали без размишљања, руководећи се само наученим напамет из објављене збирке задатака („набубаним“) садржајем. Да ли је то могуће? Коју сте школу завршили господине заштитниче грађана? У којој су вас гимназији научили да је „бубање“ сигуран начин да добијете петицу? Ко вам је предавао математику и физику? Да ли сте домаће задатке радили из Венеове збирке? Или их уопште нисте радили…”, пише Липковски у писму Јанковићу.

Липовски сматра да они који су објавили збирку са погрешним одговором треба да сносе одговарајуће последице, али указује да су штампарске грешке постојале од како постоје књиге.

Извор: Данас


Igrajte sa nama

Advertisements

1 коментар

  1. vesna каже:

    Još jedna preporuka zaštitnika građana koja ide na štetu nastavnika a u korist đaka bubalica. Krajnje je vreme da se g-din Janković smeni sa ove odgovorne funkcije i da njegovo mesto zauzme osoba od integriteta.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: