ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Прича о генијалцу из Београда улепшаће вам дан

Прича о генијалцу из Београда улепшаће вам дан

Три добитника Нобелове награде и бројни професори са престижног универзитета „Харвард“ једногласно су оценили да рад нашег генијалца Филипа Бошковића (20) заслужује највеће признање. Овај талентовани студент треће године Биолошког факултета у Београду освојио је престижну награду „Stephen Kuffler“ која је највеће признање које научник тих година може да добије.

У мору суморних вести, хронике и политике, лепа вест попут ове морала би да одјекне попут експлозије. Награда „Stephen W. Kuffler“ коју додељује Мађарска академија наука уз финансијску подршку Европске комисије припала је баш једном студенту Београдског универзитета, који је до фантастичних резултата путем истраживања дошао без иједног јединог уложеног динара.

Филип Бошковић

Филип Бошковић

Филип је две године радио на пројекту који је за циљ имао испитивање интеракција јоноизмењених форми зеолита типа А са ДНК молекулима, карактеризацију процеса и испитивање термодинамичких параметара и кинетичких механизама, као и примену резултата у молекуларно-биолошким методама. Звучи компликовано, па смо замолили младог генијалца да нам објасни о чему се тачно ради.

– Почетна идеја нам је била да изолујемо ДНК за потребе медицине и биологије, а како бисмо то урадили вратили смо се теоријским коренима. Током рада смо схватили да исти процес може да се искористи за стварање биосензора, што може да буде од велике користи у даљем развоју науке – каже Филип за „24 сата“.

Почео је да се бави овом темом док је још био у средњој школи и без иједног уложеног динара, користећи опрему лабораторије Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, постигао је толико добре резултате да је комисија месецима разгледала пријављене радове и решила баш њега да награди. Комисију су, између осталих, чинила три добитника Нобелове награде, професори са „Харварда“ и чланови Америчке академије наука.

– Ово је пре свега велики подстрек, јер награда подразумева 800.000 форинти, или око 2.000 евра, а то је новац који мора бити уложен у даљи развој пројекта и тиме ћу се бавити наредних годину дана. Уједно је ово и велика част, јер је реч о заиста престижној награди која је за наш ниво нешто најближе Нобеловој награди – каже млади научник.

Филип сада планира да путује, а кад се врати одмах се враћа даљем раду. Планира да заврши студије овде, па да мастер упише у иностранству, а на питање да ли би волео да каријеру једног дана настави у Србији одговара потврдно.

– Став људи у Србији је такав да сви кукају како нема пара, а ево ја сам успео на основу истраживања да добијем два патента и постигнем све ово без уложеног новца. Дакле, може се, само је потребно да људи уложе труд и да имају жељу. Ипак, једина ствар због које можда не бих остајао овде јесте генерално став према науци – закључује Филип.

Извор: 24 сата


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: